Solvay casht twee jaar vroeger dan gepland op pvc

©Bart Dewaele_SOLVAY

De 335 miljoen euro die Solvay casht van joint-venturepartner Ineos komt goed van pas om de schuldenberg af te bouwen.

Solvay  stapt definitief uit de pvc-sector. Het verkoopt zijn belang in de joint venture Inovyn aan partner INEOS. Die uitstap was pas voorzien voor 2018.

Solvay casht 335 miljoen euro. De financiële uitkomst is een meevaller voor het Belgische bedrijf.

Bij de oprichting van de joint venture in juli 2015 ontving Solvay al 150 miljoen euro, en droeg het ook 260 miljoen euro passiva (combinatie van pensioenen en andere verplichtingen) onder in de joint venture. De twee partijen kwamen meteen ook een uitstapregeling overeen. De vergoeding bij uitstap zou afhangen van 'de gemiddelde prestaties van het driejarig bestaan van de joint venture'. De streefwaarde was 280 miljoen euro, maar dat bedrag valt dus hoger uit op 335 miljoen euro.

Alles samen betekent het dat de waarde van de pvc-activiteiten van Solvay uitkomt op 745 miljoen euro. De deal zal pas in de tweede jaarhelft volledig rond zijn. 

Het geld kan Solvay goed gebruiken om zijn schulden af te bouwen. Door de miljardenovername van Cytec steeg de schuldpositie tot 6,6 miljard euro, wat neerkomt op 2,8 keer de recurrente bedrijfskasstroom.

Ook de divisie polyamiden staat sinds enkele maanden in de etalage. KBC Securities verwacht dat die verkoop 800 à 1.000 miljoen euro kan opleveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud