Stijgende palmolieprijs haalt Sipef van de pechstrook

Sipef stelt na een rampjaar weer winst in het vooruitzicht. ©REUTERS

Gunstige weersomstandigheden vuren de productievolumes van de plantagegroep Sipef stevig aan. Het herstel van de palmolieprijs geeft het bedrijf weer uitzicht op zwarte cijfers.

Goed weer - in het geval van Sipef betekent dat regelmatige regen - heeft in het eerste semester geleid tot een stijging van de palmolieproductie van de groep met een kleine 6 procent. Niveaus die de plantagegroep in de tweede jaarhelft nog verwacht op te krikken.

De productiegroei vertaalt zich in een omzetstijging van 4 procent naar 117,7 miljoen dollar voor de eerste jaarhelft en is een welkome opsteker voor de plantagegroep. Sipef kreeg in 2019 - uitgerekend tijdens zijn eeuwfeest - zowat alle plagen van Egypte over zich heen: een hardnekkige droogte en drie vulkaanuitbarstingen in Papoea-Nieuw-Guinea.

Het herstel na die natuurrampen verloopt voorspoedig, stelt Sipef, dat het productieverlies voor 2020 schat op ongeveer 25.000 ton palmolie. De coronapandemie speelt dan weer geen rol van betekenis op de activiteiten.

'Covid-19 had tot dusver geen belangrijke rechtstreekse negatieve financiële invloed onze operationele activiteiten', zegt CEO François Van Hoydonck. 'De palmolieprijs heeft zich in belangrijke mate hersteld van de plotse sterke daling vanaf midden februari.'

De prijs voor palmolie bodemde in mei uit en is sindsdien aan een stevige remonte bezig. Sipef heeft driekwart (76%) van zijn verwachte palmolieproductie verkocht aan gemiddeld 692 dollar per ton. Tegen dat prijsniveau wil de Schotense groep tegen het jaareinde weer winstgevend worden. Voor de eerste jaarhelft prijkt er onder de streep nog een verlies van 7 dollarcent per aandeel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud