Advertentie

TINC kent mak beursdebuut

TINC heeft onder meer een deel van de Gentse R4 in portefeuille. ©rv

Het infrastructuurfonds boekt bij de start van zijn beurscarrière een bescheiden koerswinst.

De voortekenen van het beursdebuut van TINC suggereerden al dat de beleggersvraag weliswaar groot maar niet overweldigend was. Het beursklimaat was moeiljk en in tegenstelling tot bij Biocartis werd de intekenperiode niet vervroegd afgesloten.

Het infrastructuurfonds trok ook niet tegen de bovenkant van de prijsvork naar de beurs: de intekenprijs van 11 euro bevindt zich midden in de aangekondigde prijsvork van 10,40 à 11,40 euro. TINC opende bij het debuut op 11,10 euro, een winstje van 0,9 procent.

Beleggers tekenden in totaal voor 182 miljoen euro in op de beursintroductie. Dat is 1,9 keer de basisaanbieding van 95,77 miljoen euro. De vraag van particulieren overtrof 2,5 keer het deel van het aanbod dat voor hen was voorbehouden. Bijna zes aandelen op de tien werden geplaatst bij die kleine beleggers.

De 110 miljoen euro die TINC ophaalde, gaat niet volledig naar het infrastructuurfonds. Dat strijkt 78 miljoen euro op, de bestaande aandeelhouders die hun stukken verkochten, 32 miljoen euro. De Gemeentelijke Holding (in vereffening) en de verzekeraar Ethias stappen volledig uit het kapitaal. De Waalse investeringsmaatschappij SRIW bood de helft van haar belang van 14,8 procent aan.

Van de 78 miljoen euro vers geld voor TINC gaat ruim de helft (40 miljoen) naar schuldafbouw. Van de overgebleven middelen vloeit 16,3 miljoen naar opvolginvesteringen in bestaande participaties. Er blijft dus nog 21 miljoen over voor nieuwe projecten. TINC moet ook 6 miljoen euro betalen voor kosten gerelateerd aan de beursintroductie, een behoorlijk hoog bedrag.

TINC profileert zich nadrukkelijk als een dividendaandeel. Het bedrijf wil 80 tot 90 procent van zijn nettowinst uitkeren. Tegen een prijs van 11 euro per aandeel streeft de groep voor de eerste drie jaar een brutodividendrendement van 4,25 procent na. Netto - na aftrek van de roerende voorheffing van 25 procent - komt dat neer op een dividendrendement van 3,19 procent.

TINC is de derde beursintroductie op Euronext Brussel dit jaar na Bone Therapeutics en Biocartis. Het farmabedrijf Mithra, waarin Marc Coucke investeerde, mikt ook op een beursgang voor de zomer. Volgens specialisten zijn ook na de zomer beursintroducties te verwachten in Brussel. Een daarvan zou de beeldchipproducent Cmosis zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud