Telenet haalt 1,13 miljard op met obligaties

John Porter, de ceo van Telenet, kan met de nieuwe obligatie-emissies de looptijd van de schulden verlengen tegen betere voorwaarden. ©BELGA

Telenet heeft vandaag twee grote obligaties geplaatst bij institutionele investeerders. De telecomgroep haalt daardoor 1,13 miljard euro op. De opbrengst dient om oudere leningen die aflopen te herfinancieren.

Een emissie van een half miljard euro met een looptijd tot 2028 werd in de markt gezet met een coupon van 3,5 procent. Dat is meteen het rendement, aangezien de obligatie a pari werd uitgegeven. In dollar ging het om een uitgifte van 750 miljoen dollar (634 miljoen euro) met een rendement in de buurt van 5,375 procent, eveneens met een looptijd tot 2028.

De uitgifte gebeurde via de Luxemburgse financieringsdochter Telenet Finance Luxembourg. Het gaat om achtergestelde obligaties, waardoor de houders geen recht hebben om voor de andere schuldeisers te komen indien er financiƫle problemen zouden rijzen. De operatie gebeurde onder leiding van Credit Suisse. In het bankenconsortium zaten geen Belgische instellingen.

De kredietbeoordelaar Moody's gaf vandaag de rating Ba3 aan de obligaties. Aangezien de opbrengst dient om oude leningen te vervangen, hebben ze geen effect op de schuldgraad van de telecomgroep. Moody's stelt wel dat de emissies positief zijn, aangezien ze de schuldfinanciering goedkoper maken en de gemiddelde looptijd van de schulden langer wordt.

Bij Standard & Poor's hebben de leningen de rating BB-. Dat betekent dat de effecten als 'hoogrentend papier' kunnen worden bestempeld, in de volksmond 'rommelobligaties' of 'junk bonds'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud