Advertentie
opmerkelijk

Telenet moet pas in 2026 schulden beginnen aflossen

Telenet-CEO John Porter ©BELGA

Met Patrick Drahi als schrikbeeld van hoe het niet moet, slaat de televisie- en telecomgroep optimaal munt uit het goedkopegeldbeleid van Mario Draghi.

1 maart 2026. Dat is de datum waarop Telenet nu een eerste schijfje van zijn 4 miljard euro grote schuldenberg - een ware lettersoep aan 'kredietfaciliteiten' - moet beginnen aflossen.

De telecom- en televisiegroep haalt namelijk tegen bodemrente - 2,5 procentpunt boven de LIBOR-interbankenrente, die op dit ogenblik op drie maanden rond 2 procent schommelt - voor negen jaar 300 miljoen dollar op.

Met de opbrengst lost Telenet een ander krediet van 250 miljoen euro af. Dat krediet verviel 'reeds' in 2024. Het gevolg: de eerste schuldaflossing komt er pas in 2026. 

De voorbije jaren is Telenet er in geslaagd niet alleen de looptijd van zijn schulden fors te verlengen, ook de gemiddelde rente op die schulden zakte fors. Dit dankzij het jarenlange goedkopegeldbeleid van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank.

De nagel in de doodskist voor spaarders, maar uitstekend nieuws voor schuldenaars. Te meer daar de ECB bovenop de lage beleidsrente zelf al een tijd op de 'tweedehandsmarkt' in bulk bedrijfsschulden opkoopt, wat bedrijven toelaat 'eerstehands' goedkope schulden uit te geven. Bedrijven worden daarbij aangemoedigd door de beurswereld, die bedrijven die te weinig gebruik maken van goedkope schulden afstraffen voor hun 'suboptimale' (lees: te gezonde) balans. 

Televisie- en kabelbedrijven als Telenet zijn bijna 'van nature' grote schuldenaars, omdat hun leger comakijkende abonnees garant staat voor een hoge en stabiele cashflow. Maar toch zijn er zelfs voor kabelaars grenzen. Dat bewijst het schrikbeeld van Patrick Drahi.

De topman van het kabelimperium Altice  financierde iets té enthousiast zijn vele overnames met goedkope schulden. Gevolg: vorig jaar vertaalde een relatief milde waarschuwing zich in een ware implosie van de aandelenkoers

Een implosie die ook Telenet aan het denken zette. De groep stelde bij de voorstelling van de jaarcijfers aandeelhouders teleur door geen superdividend uit te keren, terwijl beleggers zich al rijk hadden gerekend

CEO John Porter erkende grif dat het wedervaren van Drahi Telenet - zoals iedereen in de sector - tot een wat omzichtiger schulden- en uitkeringsbeleid aanzet. 'Wie in onze sector geen aandacht besteedt aan de problemen bij Altice, maakt een vergissing', klonk het. 

Daarom past Telenet tot nader order voor een verwenbeurt van de aandeelhouders. En maakt de groep dankbaar gebruik van de extreme soepelheid van de obligatiehouders.

GRAZIE MILLE, MARIO

WDP is lang niet het enige bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt.

Onder meer AtenorKinepolisGhelamcoFluxys BelgiumBaltaUmicoreProximus, GBLEtexEuronavGreenyard, Ontex, Cofinimmo, al meerdere keren Telenet (hierhier en nog eens hier), Elia, Bekaert, Immobel en Eandis kozen die weg al. Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud