UBS: 'Melexis is geprijsd voor perfectie'

Een halfgeleider van Melexis. ©Dieter Telemans

UBS verlaagt de rating voor de Belgische chipmaker Melexis naar 'verkopen'. 'Veel te duur tegenover de sector', luidt het oordeel.

De zakenbank UBS verlaagt het koersdoel voor Melexis na de publicatie van de halfjaarcijfers vorige week van 54,70 naar 54 euro. Dat is veel lager dan de huidige beurskoers. De rating zakt dan ook van 'houden' naar 'verkopen'.

'Het aandeel is geprijsd voor perfectie. De verhouding tussen risico en rendement is bij de maker van halfgeleiders voor de autosector niet meer in balans', zeggen de analisten François-Xavier Bouvignies en David Mulholland. 'De kans op een koersdaling is veel groter dan die op een stijging.'

UBS wijst op het pittige prijskaartje van Melexis. Het aandeel noteert tegen 59 keer de verwachte winst voor dit jaar door UBS, 27 keer de ondernemingswaarde versus de brutobedrijfswinst en 8,4 keer de boekwaarde. 'Dat is 60 procent duurder dan de sector.'

'Bovendien zijn de groeivooruitzichten in het licht van de coronacrisis erg uitdagend.' Het team van UBS schroefde de elektrische wagen Chevrolet Bolt uit elkaar, en stelde vast dat Melexis veel minder toeleverde dan sectorgenoten als STM en Infineon.

Uitstekend trackrecord

UBS geeft wel toe dat de halfjaarcijfers iets beter waren dan verwacht en dat het management een uitstekend trackrecord geniet. Voor 2020 verhoogt de bank de winstprognoses met 5 procent, maar voor 2021 en 2022 gaan de vooruitzichten 8 à 9 procent naar beneden. Het analistenteam wijst op de significante stijging van de voorraden bij de autobouwers in het tweede kwartaal. Door onderbezetting van de capaciteit denk UBS dat Melexis zijn winstmarges niet kan behouden.

Melexis verliest maandag op de Brusselse beurs zowat 2 procent.

Niet alle analisten zijn negatief over het bedrijf. Vorige week verhoogde JP Morgan Cazenove zijn prognoses, met de aanbeveling het aandeel op te bouwen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud