Advertentie
analyse

Valt winst te rapen bij de overnameprooien in Brussel?

Het bod van 6 euro op de groenestroomspecalist 2Valorise kan eerstdaags van start gaan. ©Debby Termonia

Sommige bedrijven waarop een (indicatief) bod is uitgebracht, noteren gevoelig onder de biedprijs. Loont het te hopen dat de overnames doorgaan in de jacht op snelle winst, of zijn de risico's te groot?

2018 is het jaar van de exodus voor veel genoteerde bedrijven in Brussel. RealDolmen, Tigenix, Ablynx, Sapec en Dalenys verdwenen al van de koerslijst. Op vijf andere prooien is de intentie tot een bod uitgebracht. Het gaat om Connect Group, 2Valorise, Global Graphics, Eckert & Zieg­ler Bebig en PCB.Vooral tijdens zwakke beursdagen durven ook de koersen van die prooien wel eens diep naar beneden te duiken. Dat lijkt een kans voor koopjesjagers.

Maar de risico’s blijven groot, want vaak springen biedingen af, of gaat de deal aan het einde van de rit niet door omdat aan bepaalde voorwaarden niet voldaan is. Wie bijvoorbeeld dacht met Ontex, Resilux of Vastned Retail Belgium een slag te slaan, kwam bedrogen uit.

Bij de eerste twee trokken de bieders zich terug. Bij het laatste haalde de Nederlandse moeder te weinig aandelen binnen, waardoor de overname werd afgeblazen. In de drie gevallen doken de beurskoersen tientallen procenten naar beneden.

Connect Group

Bij Connect Group  uitte grootaandeelhouder Huub Baren begin oktober zijn intentie om het elektronicabedrijf over te nemen tegen 1,60 euro per aandeel, een premie van 40 procent op de toenmalige koers. Recent werd het aandeel ettelijke keren verhandeld tegen amper 1,41 euro.

‘We zijn de procedure aan het afwerken’, zegt Baren. ‘Het prospectus ligt bij de beurswaakhond FSMA. In samenspraak voeren we hier en daar aanpassingen door. Alles moet formeel en juridisch juist zijn. Ook het prijsonderzoek door een onafhankelijk expert duurt even. Maar onze intentie met het bod door te gaan, blijft ongewijzigd.’

Onze intentie met het bod door te gaan, blijft ongewijzigd.
huub baren
meerderheidsaandeelhouder connect group

Zolang het prospectus niet gepubliceerd is, blijven de risico’s groter. Welke voorwaarden legt de bieder bijvoorbeeld op? Vaak wil hij een bepaald minimum in handen krijgen. Al kan hij die voorwaarden op het eind toch nog laten vallen, maar ook dat moet in het prospectus staan. 

Baren bezit al 84 procent van Connect. Hij zal zich door de turbulentie op de markten niet laten tegenhouden. Wel moet hij aan de minimale wettelijke eisen voldoen. Een schrapping van de beurs kan alleen als een partij meer dan 95 procent van de aandelen bezit. Bovendien moet de bieder minstens 90 procent van de free float, het percentage vrij verhandelbare aandelen, binnen­rijven. Al kan de FSMA daar een afwijking voor toestaan.

2Valorise

Bij de groenestroomspecialist 2Valorise  , voorheen 4Energy Invest, is de situatie anders. Grootaandeelhouder Philiep van Eeckhout en zijn familie verwierven buiten de beurs om al 94,14 procent van de aandelen. Daardoor zijn ze verplicht een openbaar bod tegen dezelfde prijs van 6 euro te lanceren, zonder voorwaarden. ‘Alles zit op schema’, zegt CEO Filip Lesaffer. ‘We verwachten eerstdaags met het bod te starten.’

Global Graphics

Ook bij het softwarebedrijf Global Graphics  is een bod verplicht, nu voorzitter Guido Van der Schueren een groot pakket heeft gekocht van zijn voorganger Johan Vol­ckaerts tegen 4,25 euro per aandeel. Daardoor is het belang van Van der Schueren tot boven 30 procent gestegen.

Global Graphics is juridisch een Brits bedrijf dat in Brussel noteert, maar ook de Britse wetgeving verplicht een openbaar bod als iemand de drempel van 30 procent overschrijdt. Toch is de kans op een delisting klein. Verschillende grootaandeelhouders vinden de prijs te laag. Welstellende Belgische beleggers kochten recent grote pakketten bij om de overname tegen te houden.

Eckert & Ziegler Bebig

Bij Eckert & Ziegler Bebig  wil de Duitse moeder, die ook Eckert & Zieg­ler heet, haar Belgische dochter van de beurs halen. Ze heeft daar geen geld voor over, maar probeert het via een aandelenruil: 1 aandeel van de moeder tegen 5,3 stukken E&Z Bebig.

De Belgische specialist in implantaten tegen prostaatkanker houdt op 21 december een buitengewone vergadering om de opslorping en de delisting goed te keuren. De kans op een verwerping is onbestaande, want de Duitsers hebben al 80 procent in handen. In Frankfurt noteert Eckert & Ziegler  op een record, wat de overnamevoorwaarden de voorbije maanden aantrekkelijker maakte.

PCB

Bij de farmagroothandel PCB  is de onzekerheid het grootst, en blijft de procedure ellendig lang aanslepen. Al in oktober 2017 meldde OCP, een dochter van de groep Mc Kesson Europe, dat het een bod zou uitbrengen op het illiquide PCB. De indicatieve biedprijs ligt op 8,40 euro.

‘Maar die prijs moet nog worden gevalideerd door een onafhankelijke expert’, stelt het bedrijf. ‘De prijs is daarom voorlopig. ’De laatste koers van PCB bedraagt 8 euro. Maar wie op een snelle winst uit is, is aan het verkeerde adres. De ‘laatkoers’, de prijs die u moet betalen als u koopt, lag gisteren op 8,45 euro. De kans dat u met PCB eerder het verliezende dan het winnende kamp kiest, is groot. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud