Vlaamse 'kleine teen' krikt winst WEB op

Winkelketen Cora is één van de belangrijkste huurders van WEB ©BELGA

De Karolingische vastgoedgroep krikt dankzij een heel bescheiden expansie in Vlaanderen de winst op.

Van de vele vastgoedgroepen die de Brusselse beurs is Warehouses Estates Belgium (WEB) naast de kleinste ook zonder twijfel de stilste. De Waalse groep rapporteert niet alleen eentalig in het Frans, maar ook laat: pas nu krijgen beleggers inzage over het op 31 maart afgesloten eerste halfjaar. 

Nochtans hoeft de groep niet te blozen: de nettowinst steeg liefst 36 procent naar 9,2 miljoen euro. Dat is deels dankzij twee factoren die weinig met het operationele te maken hebben: stevige boekhoudkundige meerwaarden op de vastgoedportefeuille (3,2 miljoen, tegenover 2,1 miljoen een jaar eerder) en meerwaarde op de indekking tegen het renterisico (0,6 miljoen, tegenover minus 0,4 miljoen euro).

Maar ook exclusief meerwaarden steeg het courante operationeel resultaat - de huurinkomsten minus de kosten - 4 procent naar 6,6 miljoen euro. Dit vooral dankzij een bescheiden expansie het voorbije boekjaar.

In januari 2016 waagde de groep zich buiten de Waalse 'landsgrenzen' met de aankoop van een pand van 8.000 m² in het Vlaams-Brabantse Sint-Genesius-Rode voor 13 miljoen euro. In juni vorig jaar volgden panden in Jette en Ieper. 

Stel u van die expansie echter niet té veel voor. WEB is en blijft vooral eigenaar van commerciële panden in de buurt van Charleroi. En dan vooral Gosselies, de belangrijkste groeipool in de regio. Die ene gemeente is goed voor liefst 56 procent van de portefeuille. De belangrijkste huurders zijn retailers als Cora, Media Markt en Match.

De vastgoedgroep blijft ook extreem voorzichtig gerund op financieel vlak. De schuldgraad blijft met 35 nog steeds ruim onder de wettelijke limiet van 65 procent.

De intrinsieke waarde van het aandeel steeg door de investeringen en de meerwaarden op de bestaande portefeuille jaar op jaar met 9 procent tot 46,06 euro. Bijgevolg noteert WEB bij de huidige beurskoers (60,50 euro) tegen een premie van dik 30 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud