Advertentie

Wall Street: JPMorgan op hoogste koers in vijftien jaar

Wells Fargo zakt over het eerste kwartaal de winst voor het eest in vier jaar afnemen ©Bloomberg

Op Wall Street boekte de Dow Jones kleine winst. Dit dankzij een sterke prestatie van bankgigant JPMorgan.

De Dow Jones sloot 0,3 procent lager op 18.038 punten, voor Nasdaq was er 0,2 procent verlies tot 4.977 punten. 

Beleggers krijgen vanaf vandaag een karrenvracht resultaten over zich heen. De focus lag dinsdag op de financiĆ«le sector met het kwartaalrapport van Wells Fargo en JPMorgan, naar klantendeposito's na Bank of America de nummers drie en twee van de Amerikaanse banksector.

Naar beurswaarde is Wells Fargo echter de grootste van de drie: in tegenstelling tot de rivalen die graag globetrotten en grote sier houden op Wall Street, volstaat voor de van oorsprong Californische bank onder CEO John Stumpf de Amerikaanse consument ruim: in de Verenigde Staten telt Wells Fargo meer dan 9.000 kantoren, 12.000 bankautomaten en 70 miljoen klanten.

Die niet aflatende focus op de Amerikaanse klant leverde Wells Fargo een staat van dienst op om u tegen te zeggen. Dat track record vertaalt zich in een beurswaarde van 281 miljard dollar, 1,7 keer de boekwaarde. Dat is een stuk meer dan de 235 miljard beurswaarde van JPMorgan, dat tegen een kleine premie op de boekwaarde noteert. 

Maar dinsdag waren de rollen even omgekeerd: Wells Fargo moest tegen de recordwinst in het eerste kwartaal van 2014 de eerste winstdaling in bijna 5 jaar opbiechten. Dit vooral als gevolg van de lagere rentemarge. Dat is de 'premie' die een bank verdient om kortlopende deposito's om te zetten in langlopende kredieten. De marge zakte jaar op jaar van 3,20 naar 2,95 procent, een daling die de forse groei van het kredietvolume niet kon compenseren. Beleggers stuurden Wells Fargo 0,9 procent lager naar 54,12 dollar. 

JPMorgan, daarentegen, is meer gefocust op zakenbankieren. En daar stegen de inkomsten door een sterke obligatiehandel fors. Beleggers belonen het sterke kwartaalrapport met een koersstijging van 1,6 procent naar 63,04 dollar, het hoogste peil sinds maart 2000. 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud