Wall Street boekt 68ste record van 2017

Met een klassieke eindejaarsrally zet de Dow Jones record na record neer ©EPA

Veel angst boezemt de Fed beleggers niet (meer) in: de derde renteverhoging van 2017 kwam er woensdag in tandem met het 68ste Dow-record.

Wall Street lijkt een beresterk 2017 in stijl te gaan afronden: met een klassieke eindejaarsrally. De Dow Jones koerste 0,3 procent hoger naar 24.586 punten en stelde het slotrecord voor de 68ste dit jaar scherper.

Beleggers kijken al een tijdje verlekkerd naar de belastingverlaging die in de pijplijn zit: in het Congres zijn de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en die in de Senaat het eens over een gezamenlijk plan, zodat president Donald Trump normaal gezien nog voor het Kerstreces een belastingverlaging kan ondertekenen.

+25%
Boerenjaar voor Dow
De Dow Jones is sinds nieuwjaar een kwart duurder geworden

Zo'n deal was een belangrijke belofte van Trump en een belangrijke reden waarom Wall Street bijna meteen na zijn verkiezing tot president een schier continuë hausse inzette. 

Een extra opsteker voor Wall Street is dat in het compromis de minimumtaks die de Senaat voorstelde, gesneuveld is. Daardoor kunnen Amerikaanse bedrijven allerhande aftrekposten blijven gebruiken om hun effectieve belastingvoet zo laag mogelijk te doen uitkomen. 

Federal Reserve

Opvallend: er was een tijd dat een strengere centrale bank beleggers angst inboezemde, maar die legt ver achter ons.  De Federal Reserve trok de rente voor de derde keer dit jaar op en voorzitster Janet Yellen liet uitschijnen dat ook in 2018 de rente drie keer hoger kan.

Maar beleggers zien in die reeks renteverhoging eerder een motie van de vertrouwen in de Amerikaanse economie, die in juni negen jaar onafgebroken expansie vierde. En ook de lange hausse op de beurs baart Yellen geen te grote zorgen.

Gevraagd of de sterke beursrally - sinds nieuwjaar won de Dow Jones 25 procent - geen risico vormt voor de financiële stabiliteit, toonde Yellen zich niet ongerust: 'Ik zie geen rood licht, zelfs geen oranje'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect