Wall Street: chips en yogapakjes in trek

©Lululemon

Na vier verliesdagen trokken de Amerikaanse beurzen gisteren weer hoger. De olieprijs herstelde en dat gold ook voor de technologiewaarden, die de voorbije weken klappen kregen.

De Dow Jones ging 0,3 procent hoger de dag uit en de breed samengestelde S&P500 won 0,3 procent. De Nasdaq Composite deed nog beter met een winst van 0,5 procent. De index dankte dat aan grote technologieconcerns als Facebook (+1,5%) en Alphabet (+1,2%), maar ook  aan goed nieuws bij chipfabrikant Broadcom en yogapakjesmaker Lululemon.

Broadcom dikte 2 procent aan nadat het bedrijf zich optimistisch uitliet over de omzetevolutie. Dankzij de sterke vraag naar smartphones voorspelt de chipfabrikant uit San Jose voor het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2017/2018 een omzet van 5,3 miljard dollar (met 75 miljoen speling in beide richtingen). Analisten mikten tot dusver slechts op 4,83 miljard. De verhoging is wel voor een deel te danken aan de recente overname van Brocade Communications Systems.

De grootste deal waarin Broadcom is verwikkeld, is echter de overname van Qualcomm. Begin november bracht de groep een overnamebod van 105 miljard dollar uit, dat door de raad van bestuur en het management van Qualcomm werd verworpen. Andere chipbedrijven profiteren mee: Micron Technology steeg 3,9 procent en Applied Materials 2,5 procent.

Lululemon Athletica maakte een sprong van 6,4 procent. De fabrikant van yogapakjes en andere sportieve outfit maakte woensdag nabeurs beter dan verwachte derdekwartaalresultaten bekend en verhoogde meteen zijn prognose voor het hele jaar. De gezuiverde winst over het derde kwartaal bedroeg 56 cent per aandeel waar analisten 52 cent hadden verwacht. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 8 procent, eveneens meer dan verwacht (5,2%).

Voor het hele boekjaar 2017/2018, dat loopt tot januari, rekent Lululemon nu op een gezuiverde winst per aandeel van 2,45 tot 2,48 dollar tegen voorheen 2,35 tot 2,42 dollar. De hogere winstprognose ontkracht de vrees dat de sportartikelenmarkt zou verzwakken en geeft het bedrijf ook ‘momentum’ nu het belangrijke eindejaarsseizoen voor de deur staat. Sectorgenoot Under Armour won 3 procent.

Het Amerikaanse conglomeraat General Electric grijpt zwaar in bij GE Power, de divisie die traditionele elektriciteitscentrales op steenkool of gas maakt. Er verdwijnen 12.000 arbeidsplaatsen, wat in 2018 een besparing van 1 miljard dollar moet opleveren. Door de omslag naar groene stroom is de vraag naar steenkool- en gascentrales teruggevallen. De zwaarste klappen vallen in Zwitserland en Duitsland. In Zwitserland verliest bijna een derde van de 4.500 werknemers zijn baan, in Duitsland 16 procent van het personeel. General Electric is zichzelf volop aan het omvormen tot een meer gefocuste groep en stoot daarom diverse activiteiten af. Beleggers reageerden positief en stuurden het aandeel 0,28 procent hoger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content