Wall Street herstelt grotendeels in slotuur

Een nieuwe Boeing 777 van Air China. China is een van de voornaamste klanten van de Amerikaanse vliegtuigconstructeur. ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen beleefden een volatiele dag. De verliezen liepen in het laatste handelsuur sterk terug en de Nasdaq eindigde zelfs in de plus.

In het zog van de Aziatische en Europese beurzen gingen de beurzen in New York aanvankelijk stevig lager. Beleggers vreesden een escalatie van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog.

De handelsspanningen zijn weer fors toegenomen na de arrestatie in Canada van de financieel directeur van de Chinese technologiereus Huawei Technologies. De hoop op een snelle doorbraak in de handelsbesprekingen tussen de VS en China is daardoor vervlogen. Overal ter wereld maakt men zich zorgen over een verdere escalatie van de handelsoorlog.

Het handelsbeleid van president Trump lijkt momenteel trouwens averechts te werken. Het handelstekort van de Verenigde Staten is aangedikt tot het hoogste niveau in tien jaar. De hoofdoorzaak is de fors gedaalde export naar China.

De Dow Jones en de S&P500 zakten tijdens de handelsdag tot 3 procent weg, maar in de namiddaghandel werden de verliezen gevoelig kleiner. In het laatste handelsuur trad nog sterker herstel op, volgens sommigen omdat de markt oververkocht was. De Dow Jones sloot 0,3 procent in de min, de S&P500 zakte 0,15 procent. Technologiebedrijven werden weer opgepikt, zodat de Nasdaq Composite 0,4 procent hoger eindigde.

De verliezen bestreken aanvankelijk een breed veld. Grote industriële waarden als Boeing (-3,1%), dat veel vliegtuigen in China verkoopt, kregen klappen. Minstens evenveel druk was er op de bankwaarden met 3,5 procent verlies voor Citigroup en 2,6 procent voor Bank of America.

Extra druk kwam van de oliewaarden. De olieprijs zakte zowat 3 procent in New York nadat de vergadering van de OPEC in Wenen zonder akkoord over een productieverlaging eindigde. Het was de bedoeling de productie te verlagen om de oliemarkt in evenwicht te brengen, maar de OPEC wilde dat ook Rusland zou meedoen. Marathon Oil zakte 3,6 procent, de leverancier van diensten aan de offshoresector Transocean zelfs 6,2 procent.

De kwartaalcijfers van Kroger (+3,2%) waren gemengd. De retailer zag de winst per aandeel in het derde kwartaal dalen tot 39 cent per aandeel van 44 cent een jaar eerder. De aangepaste winst kwam uit op 0,48 dollar per aandeel, meer dan de 0,43 dollar waar analisten op rekenden. De supermarktgroep uit Cincinnati ontgoochelde echter met zijn vergelijkbare omzetgroei. Die nam met 1,6 procent toe terwijl analisten 1,65 procent hadden verwacht. Kroger paste een aantal winkels aan om meer ruimte in de rekken te creëren voor goed verkopende producten, maar dat resulteerde in lagere verkopen omdat klanten niet direct vonden wat ze zochten.

Een nieuw signaal dat de iPhone-verkoop sputtert duwde Apple 1,1 procent lager. De Taiwanese toeleveraar Largan Precision publiceerde tegenvallende omzetcijfers over de maand november. Eerder verlaagden al andere Aziatische toeleveraars hun vooruitzichten voor de iPhone-verkoop tijdens het eindejaarseizoen vanwege een zwakke vraag naar de verschillende smartphonemodellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud