Wall Street last pauze in na mindere bankencijfers

©EPA

Na hun sterke prestatie van vrijdag zetten de Amerikaanse beurzen dinsdag een klein stapje terug. De kwartaalcijfers van Goldman Sachs waren een ontgoocheling, die van Citigroup gemengd.

Vrijdag zorgde JPMorgan Chase voor een opsteker door beter dan verwachte resultaten te publiceren. Dat nam bij veel beleggers de vrees voor een zwak resultatenseizoen wat weg en stuurde de Dow Jones 1 procent hoger. De bedrijfsresultaten die maandag werden vrijgegeven, waren echter niet uit hetzelfde hout gesneden. De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China zouden anderzijds wel de goede richting uitgaan.

President Trump lanceerde zondag een nieuwe aanval op de Federal Reserve. In een tweet zei hij dat indien de Fed zijn werk goed had gedaan – de rente niet verhogen en geld blijven drukken – de ‘beurs’ 5.000 tot 10.000 punten hoger had gestaan en dat de bbp-groei meer dan 4 in plaats van 3 procent had bedragen. Trump blijft zich bemoeien met de Fed en probeert er ook zijn mannetjes binnen te krijgen. Waarmee hij de onafhankelijkheid van de Fed ondergraaft, tot vrees van andere centraal bankiers.

De Dow Jones eindigde 0,1 procent lager. Ook de S&P500 en de Nasdaq Composite verloren 0,1 procent.

De kwartaalcijfers die Goldman Sachs voorbeurs bekendmaakte waren maar zozo. De nettowinst kwam 20 procent lager uit op 2,2 miljard dollar, maar per aandeel (5,71 dollar) was de nettowinst wel hoger dan verwacht. De omzet daalde met 13 procent tot 8,81 miljard dollar en dat was dan weer slechter dan verwacht. Zowel de inkomsten uit de obligatiehandel als uit de aandelenhandel vielen terug door de beperkte volatiliteit tijdens het eerste kwartaal. Het aandeel kreeg een klap van 3,8 procent.

Goldman Sachs, de vijfde grootste Amerikaanse bank naar activa, probeert al sinds 2017 minder afhankelijk te worden van volatiele activiteiten als trading en de kredietverlening aan consumenten op te voeren. Het bedrijf doet ook inspanningen om de efficiëntie te verhogen.

De resultaten van Citigroup (-0,1%) waren gemengd. Dankzij kostenbesparingen en lagere belastingen steeg de nettowinst met 1,9 procent tot 4,71 miljard dollar. Per aandeel bedraagt de nettowinst 1,87 dollar, wat iets beter is dan verwacht (1,80 dollar). De omzet daalde echter met 1,6 procent tot 18,58 miljard dollar, waarmee de bank onder de verwachtingen blijft.

In de afvalsector vindt een grote overname plaats. Waste Management (+2,4%) neemt zijn kleinere sectorgenoot Advanced Disposal Services over voor 2,9 miljard dollar. Waste Management legt per aandeel 33,15 dollar in contanten op tafel. Dat is 22 procent meer dan de slotkoers van Advanced Disposal van vrijdag. Met deze acquisitie breidt Waste Management zijn actieterrein uit tot 16 Amerikaanse staten. Het aandeel Advanced Disposal won 17,9 procent. Beleggers houden dus nog een slag om de arm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect