Wall Street negeert oplopend aantal besmettingen

Een medewerkster van American Airlines verwelkomt reizigers op de luchthaven van Mexico City. ©AFP

Ook in New York bepaalde het coronavirus het sentiment. Vrees voor een tweede golf joeg beleggers in de vroege handel naar de zijlijn. Later op de handelsdag haalde het vertrouwen in het economisch herstel het van de corona-angst.

Eens te meer wogen beleggers maandag twee zaken tegen elkaar af: de sterkte van het economisch herstel en het toenemend aantal besmettingen met het coronavirus. In de Verenigde Staten zijn er hier en daar opflakkeringen, maar in Latijns-Amerika woedt de pandemie in alle hevigheid en is de toestand ronduit dramatisch.

Zondag noteerde de Wereldgezondheidsorganisatie het grootste aantal nieuwe besmettingen sinds de uitbraak van het virus. Beleggers gaan er echter van uit dat politici de heropening van de economie zullen voortzetten en vertraging te allen prijze zullen vermijden. De risico-appetijt wordt bovendien aangewakkerd door de gigantische steunprogramma’s van overheden en centrale banken.

De Amerikaanse indexen openden met kleine verliezen, maar eindigden mooi in de plus. De Dow Jones sloot 0,6 procent hoger. De S&P500, die vorige week bijna 2 procent won, dikte 0,7 procent aan. De Nasdaq Composite ging zelfs 1,1 procent vooruit.

Woekerrente

De grootste dalers moesten we weer in de toeristische sector zoeken. Na Norwegian Cruise Line (-6,2%) vorige week kondigde nu ook Carnival (-3,4%) aan dat het  tot 30 september geen cruises gaat uitvoeren in Noord-Amerika. Het is al de derde keer dat de cruisemaatschappij de vaaronderbreking, die op 13 maart inging wegens corona, verlengt.

American Airlines vloog 6,8 procent lager. De luchtvaartmaatschappij geeft tegen een woekerrente twee obligatieleningen uit die samen 2 miljard dollar moeten opbrengen: aan een obligatielening van 1,5 miljard op 5 jaar hangt circa 12 procent rente vast, bij een tweede van 500 miljoen op 4 jaar is dat ongeveer 10 procent. Met het geld wil het schuldenbeladen bedrijf zijn liquiditeitspositie versterken. Als onderpand voor de leningen gebruikt American Airlines slots, gates en routes in de hele wereld.

De nieuwe schulden maken deel uit van een financieringspakket van in totaal 3,5 miljard dollar. De rest van het geld komt van een aandelenuitgifte ter waarde van 750 miljoen dollar en ‘senior convertible notes’ voor een gelijkaardig bedrag.

Tyson Foods

Een sector waar veelvuldig nieuwe uitbraken van corona worden vastgesteld is vleesverwerking. De hygiëne laat er soms te wensen over en de werknemers verblijven vaak in weinig benijdenswaardige omstandigheden en dicht op elkaar. China verbood zondag de invoer van gevogelte dat afkomstig is uit een Amerikaanse fabriek van Tyson Foods . In de vestiging was er recent een cluster van Covid-19-besmettingen, gaf Tyson intussen toe. Volgens Amerikaanse media gaat het om een fabriek in Springdale, Arkansas. Het aandeel Tyson Foods zakte 2,8 procent.

Een flinke stijger was kledinggroep Gap , die 8,3 procent opveerde. Wells Fargo verhoogde het advies voor Gap in één trek van ‘underweight’ (verkopen) naar ‘overweight’ (kopen). Volgens het beurshuis worden twee positieve elementen onderschat in het verhaal van Gap: het merk Athleta en het vastgoed. De waarde van Gaps vastgoed, waartoe het hoofdkwartier in San Francisco en vier distributiecentra behoren, ramen de analisten op 1,9 miljard dollar. Het aandeel Gap verloor dit jaar al bijna 40 procent, terwijl de S&P500 maar een goede 4 procent lager noteert.  

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud