Wall Street sluit zich aan bij Chinese rally

Tesla's in een showroom in Amsterdam. ©AFP

Na een verlengd weekend trokken de Amerikaanse beurzen hoger. Ze volgden het voorbeeld van Azië en Europa, en negeerden het stijgend aantal coronabesmettingen in de VS. Tesla duwde het pedaal stevig in.

In New York was er vrijdag geen handel. De Amerikanen kregen een extra vakantiedag omdat de ‘4th of July’ op een zaterdag viel. De verkorte week was niettemin sterk, onder meer dankzij het beter dan verwachte banenrapport. Tussen maandagmorgen en donderdagnamiddag (lokale tijd) ging de Dow Jones 4 procent vooruit en de Nasdaq Composite 4,6 procent.

Gaat het goed met de beurzen, dan is dat niet het geval voor heel wat gewone Amerikanen. Vooral enkele zuidelijke staten kampen weer volop met corona en het aantal nieuwe besmettingen piekt dag na dag. De financiële markten trekken zich daar echter niets van aan. Liever laten ze zich leiden door de sterke rally in China, waar de overheid een duidelijke hand in heeft.

De financiële markten trekken zich niets aan van van het coronavirus, dat in enkele zuidelijke Amerikaanse staten lelijk huishoudt.

En ook door een gunstig cijfer voor de Amerikaanse dienstensector. De indicator van de aankoopdirecteurs veerde vorig maand op tot 57,1 punten. Boven 50 en dus weer stevige groei. Bovendien staat de indicator weer bijna op het niveau van voor de coronapandemie.

De Dow Jones ging 1,8 procent hoger de dag uit en de S&P500 won 1,6 procent. Voor de Nasdaq was er 2,2 procent winst. De index tikte zo een nieuw record aan.

De technologiereuzen deden weer aardig hun best. De onlinemultiwinkel Amazon.com schreef 5,8 procent bij en het videostreamingbedrijf Netflix 3,55 procent.

De bouwer van elektrische auto’s Tesla , die vorige week Toyota inhaalde als waardevolste autoconstructeur, snelde 13,5 procent vooruit en bereikte een nieuwe topkoers. Er is nu zelfs een pittig kledingstuk van Tesla op de markt dat blijkbaar het hebbeding van deze zomer wordt. Tesla kreeg bovendien een hoger koersdoel van JPMorgan op basis van de hoger dan verwachte kwartaalleveringen.

Aardgas

Uber Technologies (+6%) is erin geslaagd de hand te leggen op de maaltijdbezorger Postmates. De overnameprijs van 2,65 miljard dollar wordt volledig in aandelen betaald. Uber zal naar schatting 84 miljoen nieuwe aandelen uitgeven. Postmates is volgens Uber erg complementair met Uber Eats: de twee bedrijven hebben een andere geografische focus en een verschillende klantendemografie. Postmates heeft ook sterke relaties met kleine en middelgrote restaurants die lokaal sterk staan.

Na lang wachten doet Berkshire Hathaway (+2,4%), het beleggingsvehikel van de 89-jarige miljardair Warren Buffett, weer een overname. Het investeert 9,7 miljard dollar in het energiebedrijf Dominion Energy : 4 miljard voor de activiteiten en 5,7 miljard voor de overname van schulden. Buffett speculeert daarmee op een herstel van de aardgasprijs. Opmerkelijk is dat Dominion Energy en zijn partner Duke Energy zondag aankondigden dat ze een 8 miljard dollar kostende pijpleiding langs de Atlantische kust niet zullen bouwen. Dominion zakte 11 procent, Duke Energy 2,5 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud