Wall Street tussen rentevreugde en Alcoa-leed

De Amerikaanse logistiekgroep UTi Worldwide belandt in Deense handen. ©UTi

De beurzen in New York gingen gisteren lichtjes hoger. Na de Fed-notulen van donderdagavond ebde de vrees weg dat er nog dit jaar een renteverhoging aankomt. De tegenvallende resultaten van Alcoa zetten een demper op de vreugde.

Uit de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed (16-17 september) bleek dat de meeste centraal bankiers van mening waren dat een renteverhoging in september nabij was. Ze vonden het niettemin verstandig nog even te wachten, om eerst de impact van de wereldwijde groeivertraging op de Amerikaanse economie beter te kunnen inschatten. Dat nieuws stelde beleggers gerust. De meesten denken niet dat de rente dit jaar nog omhoog gaat. 

De Dow Jones sloot 0,2 procent in de plus op 17.084,49 punten. De S&P500 steeg 0,1 procent, terwijl de Nasdaq Composite 0,4 procent aandikte. De breed samengestelde S&P500 beleefde wel zijn beste week van het jaar, met een weekwinst van 3,3  procent. De index nam daarbij gezwind de horde van 2.000 punten, een grens waar hij eind augustus was door gezakt.

De makke handel had onder meer met Alcoa te maken. De resultaten die de aluminiumgroep donderdagavond de wereld in stuurde, ontgoochelden zowel qua omzet als qua winst, vooral als gevolg van dalende aluminiumprijzen. Het aandeel zakte 6,8 procent weg. Alcoa opent traditioneel het Amerikaanse resultatenseizoen en geldt als een richtingaanwijzer. 

De Deense transport- en logistiekgroep DSV neemt zijn Amerikaanse sectorgenoot UTi Worldwide over voor 1,35 miljard dollar. Analisten reageerden enthousiast, omdat UTi een mooie geografische aanvulling vormt op de activiteiten van DSV. Het Deense bedrijf ondernam een jaar geleden al een poging om UTi over te kopen, maar die plannen lekten uit en DSV besloot te wachten. Geen slecht idee, want de aandelen UTi zakten dit jaar al meer dan 60 procent, vooral nadat het bedrijf uit Long Beach, Californië zijn winstprognose moest bijstellen. UTi Worldwide schoot 51,1 procent hoger tot 7,13 dollar. Dat is net boven het overnamebod van 7,1 dollar per aandeel.

Tesla Motors (-2,7% tot 220,68 dollar) zakt voor de vijfde dag op rij. Vrijdag was een rapport van Barclays de oorzaak. De Britse bank verlaagde haar advies tot ‘underweight’, zeg maar verkopen, en verminderde haar koersdoel van 190 tot 180 dollar. Barclays vraagt zich af of Tesla de productie van de SUV Model X snel genoeg zal kunnen opdrijven.

Een van de grootste dalers was Gap. De Amerikaanse kledingketen maakte zwakke verkoopcijfers (op vergelijkbare basis) bekend voor haar keten Banana Republic. Die verkocht liefst 10 procent minder in september. Gap donderde 5,3 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud