nieuwsanalyse

Wat u moet weten over het bod van Bpost

©ANP

De mix van aandelen en cash die Bpost biedt, is een noodzakelijk compromis om het overheidsbelang én het dividend waar diezelfde overheid op rekent niet te fors te verwateren.

De kogel is door de kerk: Bpost biedt op PostNL. De Belgische 'facteur' biedt 5,65 euro per aandeel van de Nederlandse postbode, een premie van 20 procent boven op de 4,71 euro waaraan PostNL vrijdagavond in Amsterdam afvlagde.

Een beurskoers die dankzij een eerder lek overigens al rekening hield met een potentieel bod. Een overzicht van de belangrijkste vragen rond het bod:

Op hoeveel waardeert het bod PostNL?

Bij de slotkoers van vrijdagavond van Bpost - 23,50 euro - iets meer dan 2,5 miljard euro. Concreet biedt Bpost namelijk voor elk aandeel PostNL 2,825 euro in contanten en 0,1202 eigen aandelen

Er staan 442,83 miljoen stuks PostNL uit. En dus legt Bpost in totaal 1,25 miljard cash en 53,23 miljoen eigen aandelen op tafel. 

Welke premie houdt het bod in?

Zoals gezegd beloopt de premie 20 procent op basis van de slotkoersen van PostNL en Bpost vrijdag. Tegenover de slotkoers van PostNL op 31 oktober - voor de plannen uitlekten - beloopt de premie 32 procent. En tegenover de koers van 3,657 euro eind mei - voor het eerste bod van Bpost uitlekte - beloopt de premie zelfs bijna 2 euro of 54 procent.

Kan Bpost zo'n miljardendeal aan?

Ja. Bpost was per 30 juni niet alleen schuldenvrij, maar had netto ook nog eens 730 miljoen cash op de balans. Wat de Belgen perfect in staat stelt het cashgedeelte van de deal - 1,25 miljard dus - te financieren met eigen cash én een relatief beperkte scheut schulden, zonder de balans te overladen. 

Is dit echt een fusie van gelijken?

Natuurlijk niet. Fusies van gelijken zijn een juridische fictie. In realiteit is er - net zoals bij de 'fusie' van Ahold en Delhaize of AB InBev en SABMiller - altijd een dominante partij. Bpost heeft een beurswaarde van 4,7 miljard euro, PostNL wordt op 2,5 miljard gewaardeerd.

Mocht het bod volledig in aandelen zijn - wat dus niet zo is - zouden de aandeelhouders van PostNL na het bod 34,7 procent van 'BpostNL' controleren en de 'Belgen' 65,3 procent.

Hoe zal het aandeelhouderschap van 'BpostNL' er uit zien?

Bpost telt nu exact 200.000.944 aandelen. De Belgische overheid controleert met zijn 102.075.649 stuks exact 51,04 procent. Met de 53,23 miljoen nieuwe aandelen voor de aandeelhouders van het 'oude' PostNL zal de fusiegroep 253,23 miljoen aandelen tellen. De aandeelhouders van het oude PostNL zullen dus 21 procent controleren, de Belgische overheid verwatert van 51 naar 40,3 procent.

Kan de Belgische overheid met 40 procent de plak blijven zwaaien?

Ja. 40 procent heeft niet de symboliek van 50 procent, maar volstaat bij een voor de rest versnipperd aandeelhouderschap de facto voor de almacht. Simpelweg omdat op een aandeelhoudersvergadering altijd een deel van de aandeelhouders niet thuis geeft.

Neem de jongste aandeelhoudersvergadering van Bpost: daar waren 77,49 procent van de aandelen aanwezig, een cijfer dat de voorbije jaren niet fundamenteel veranderd is. Met een belang van 40 procent heb je bij zo'n opkomst nog altijd een meerderheid (52%) van de stemmen. 'Met 40 procent zal geen enkele beslissing passeren waar de Belgische staat het niet mee eens is', zegt minister van Overheidsbedrijven Alexander De Croo (Open VLD)  in een interview.

Dat 40 procent voldoende is voor feitelijke controle, bewijzen ook de Belgische en Braziliaanse families boven de biergigant AB InBev. Zij houden ook na de overname van SABMiller met een kleine 44 procent van de aandelen stevig de touwtjes in handen bij de brouwer.

Kunnen beleggers kiezen tussen cash of aandelen?

Ja en neen. Met een 'mix and match facility' wordt een soort van 'ruilbeurs' opgezet waarbij aandeelhouders van PostNL binnen bepaalde grenzen voor extra cash of extra aandelen kunnen opteren. Maar dit alleen als de keuzes met elkaar verenigbaar zijn. Er mag met andere woorden niks veranderen aan de maximaal 53,23 miljoen aandelen en de maximaal 1,25 miljard cash die Bpost biedt.

Waarom betaalt Bpost niet volledig in aandelen?

Omdat de Belgische overheid haar belang dan te fors zou zien verwateren. Bpost zou dan dubbel zo veel nieuwe aandelen moeten uitgeven - 106,47 miljoen stuks - waardoor de overheid haar belang tot 33,3 procent ziet verminderen. En dan loopt die het risico bij een echte aandeelhoudersrevolte in de minderheid gesteld te worden.

Waarom betaalt Bpost niet volledig in cash?

Omdat Bpost dan in één trek een nettocashpositie van 730 miljoen in een forse schuldenberg van 1,77 miljard euro omgetoverd zou zien. Een schuldenberg die het belangrijkste 'verkoopsargument' om in aandelen Bpost te beleggen - het stevige dividendrendement van op dit ogenblik bruto 5,5 procent - in gevaar zou brengen. Een dividend waar niet in het minst die ene grote aandeelhouder - de Belgische regering - op rekent om het terugkerende gat in de begroting dicht te rijden.

PostNL illustreert als geen ander hoezeer een te agressief schuldenbeleid het dividend op de schop zet. De Nederlanders keerden voor het laatst in 2011 een cashdividend uit. Een terugkeer naar een dividend - PostNL mikt op 2017 - komt er als 'stand-alone' bedrijf pas als het eigen vermogen weer positief is en de 'investment grade' kredietscore niet in gevaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud