Winstalarm haalt EDF onderuit

De kerncentrale van EDF in Cattenom in het noordoosten van Frankrijk ©REUTERS

De Franse nutsgigant waarschuwt ook in 2018 in het beste geval een minieme cashflow te draaien.

Op de Parijse beurs krijgt EDF  maandag een klap van 7,6 procent naar 10,85 euro, na een stevige waarschuwing. De Franse nutsgigant verlaagt zijn prognose voor de bedrijfswinst voor afschrijvingen in 2018 en waarschuwt dat er in 2018 in het beste geval een minieme cashflow zal zijn. 

©EDF

De boodschap is een gevolg van verschillende factoren. Aan inkomstenzijde wegen onder meer het lagere elektriciteitsverbruik in Frankrijk en het onderhoud aan verschillende kerncentrales, terwijl aan kostenzijde de investeringen in het Franse nucleaire park en in hernieuwbare energie hoger dan verwacht uitvallen. 

EDF belooft extra in de kosten te snijden, maar dat kan beleggers duidelijk niet milder stemmen. Onlogisch is dat niet: de boodschap dat er in 2018 nauwelijks cashflow zal zijn is niet echt geruststellend voor een groep die eind juni nog altijd een schuldenberg van meer dan 31 miljard euro torste.

Over het eerste halfjaar kon EDF de schulden wel met 6 miljard terugdringen, door de verkoop van activa en een kapitaalronde van 4 miljard euro. Die kapitaalronde was broodnodig om de balans te wapenen tegen de peperdure bouw van de controversiële Hinkley Point kerncentrale in het Verenigd Koninkrijk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect