opmerkelijk

Wunderwuzzi haalt Weense beurs uit winterslaap

Sebastian Kurz, de held van de Weense beurs ©REUTERS

Uit de weg Emmanuel Macron. De nieuwe beleggersheld is 31 jaar jong en heet Sebastian Kurz.

Zeggen dat de gemiddelde Europeaan wakker ligt van de Oostenrijkse parlementsverkiezingen nu zondag is de waarheid serieus geweld aandoen.

Na een verkiezingsmarathon in Nederland (maart), Frankrijk (mei/juni) en Duitsland (september) is het even goed geweest. En Oostenrijk kende vorig jaar al een overdaad met een eindeloze soap rond de presidentsverkiezingen, wat met Bundespräsidentenstichwahlwiederholungsverschiebung een prachtige verrijking van de Duitse taal opleverde. 

Maar wie wél stevig inzet op de kieskoorts in Wenen zijn beleggers. Het is grotendeels onopgemerkt voorbijgegaan, maar dit jaar is de beurs van Wenen met een spurt van 27 procent met vlag en wimpel de best presterende Europese aandelenmarkt (zie grafiek). De Brusselse beurs rendeerde nog niet zo half zo goed als Wenen, ondanks de meer dan respectabele 13 procent return.

©Tijd Multimedia

De reden is samen te vatten in twee woorden: Sebastian Kurz. Die kopman van de aloude christendemocratische partij ÖVP is met zijn 31 lentes de 'coming man' van de Oostenrijkse politiek. Een 'Wunderwuzzi' (wonderboy) die het in 2013 op zijn 27ste schopte tot minister van Buitenlandse Zaken, waar hij zich snel opwierp tot drijvende kracht achter het sluiten van de Balkan-migratieroute. 

Sebastian Kurz voert met een voor christendemocraten fenomenale score bij jongeren vlotjes de opiniepeilingen aan. En dat is beleggers niet ontgaan.

Want net als de rechtspopulistische FPÖ is Kurz gewonnen voor een stevige verlaging van de bedrijfsbelastingen. En sinds de FPÖ haar scherpste anti-Europese retoriek laten varen heeft is die weer 'salonfähig', waardoor beleggers dromen van een centrumrechtse coalitie. 

Concreet stelt Kurz onder meer voor bedrijven voortaan louter te belasten op winst die ze uitkeren. Nu geldt ook voor ingehouden winsten - die het eigen vermogen versterken - het standaardtarief van 25 procent voor de vennootschapsbelasting. 

Beleggers namen al een stevig voorschot op het miljardencadeau door vooral banken en vastgoedgroepen stevig hoger te sturen: grootbanken Raiffeisen en Erste Group wonnen dit jaar respectievelijk 62 en 37 procent. Dit mede dankzij het boomende Centraal-Europa, waar de twee net als KBC een stevige voet aan de grond hebben. Vastgoedontwikkelaar CA Immobilien won 41 procent.

Halfbroers

Het uitstekende beursklimaat laat private-equityspeler Cerberus toe de vroegere arbeidersbank Bawag na een jarenlange fitnesskuur naar de beurs te brengen: met een geraamde opbrengst van 2,1 miljard euro moet die beursintroductie op 25 oktober de grootste ooit worden in Wenen. 

Opvallend detail: de Bel20 en de Oostenrijkse ATX gingen beide op 1 januari 1991 met een startwaarde 1.000 van start. Sindsdien spelen de twee halfbroertjes al een kwart eeuw haasje-over.

Vooral omdat Wenen al twee keer plots wakker werd uit zijn sluimerend bestaan: één keer halverwege de jaren 2000, toen Londense beurshuizen Wenen ontdekten als het perfect 'speeltje' om in te zetten op de Centraal-Europese uitbreiding van de Europese Unie. En één keer nu. Met dank aan de Wunderwuzzi.

Lees dit weekend in De Tijd een portret van Sebastian Kurz, de wonderboy van de Europese politiek. 

©Tijd Multimedia

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content