#16 KBC | Zonnige bank met mokkende belegger

De Europese landkaart van KBC: alleen in België wat wolkjes, in alle andere kernlanden volle zon.

Met een op volle toeren draaiend Tsjechië legde KBC keer op keer beter dan verwachte cijfers voor. Maar denk nu niet dat de belegger daar buitengewoon dankbaar voor was.

Ook al vullen we de rest van dit tekstblok, eigenlijk kunnen we beursjaar 2017 van KBC samenvatten met één beeld: slide 55 van de jongste beleggerspresentatie. Die toont de Europese weerkaart van de bank- en verzekeringsgroep.

AANDEEL VAN HET JAAR

De marktenredactie van De Tijd koos voor u de markantste aandelen van het jaar. Op 30 december kent u hét aandeel van het jaar. Vandaag het nummer 16: KBC.

Op die kaart is het hoogzomer. Alleen in België zijn er wat wolken. In alle andere kernmarkten schijnt de zon uitbundig, van Ierland over het boomende Centraal-Europese trio Tsjechië-Slovakije-Hongarije tot in Bulgarije.

Dat laatste land is de jongste aanwinst op de KBC-landkaart. De instelling trapt beursjaar 2017 met een paukenslag af en wordt via de overname van UBB en Interlease de grootste bank- en verzekeringsgroep van Bulgarije (1). De overname van 610 miljoen euro is de eerste grote sinds de bankencrisis van 2008 en de daaropvolgende jarenlange afslankingskuur.

©KBC

Applaus op alle banken voor de ‘surplus’-Bulgaar: met UBB zet CEO Johan Thijs een deel van het surpluskapitaal van de bank aan het werk. We durven sinds 2008 surpluskapitaal niet langer ‘overtollig’ kapitaal te noemen, maar vanuit het standpunt van aandeelhouders zet miljarden méér kapitaal aanhouden dan de opgelegde buffers van regelgevers een rem op de rendabiliteit.

Maar beleggers zouden beleggers niet zijn als ze zich nu al niet rijk rekenen met dat surplus. En dus heerst ontgoocheling als Thijs bij de aankondiging van de - sterke - jaarcijfers over 2016 ‘maar’ de helft van de winst naar de aandeelhouders laat vloeien (2).

Hover over de cijferaanduidingen voor meer informatie.

Het zou een recurrent thema worden: ook de beter dan verwachte cijfers over het eerste (4), tweede (6) en derde (8) kwartaal onthaalt de ondankbare belegger met een druk op de verkoopknop.

Idem voor de beleggersdag in Dublin (5). In Ierland dus. Dankzij het verbazende herstel van de Keltische tijger is ook dat land gepromoveerd tot kernmarkt. Of zoals Thijs het formuleert: ‘Het zwarte schaap is een wit schaap geworden’.

Ondankbare beleggers die zich te snel rijk rekenen: het is hét recurrente KBC-thema van 2017.

KBC kan de eerder opgebouwde miljardenvoorzieningen voor Ierse probleemkredieten deels terugnemen, wat een stevige boost voor de groepswinst is. Maar ook hier: beleggers rekenden op ‘hun’ dag op méér snoepjes. De CEO is niet onder de indruk. ‘Vanuit onze sterke positie zou het perfect haalbaar zijn 80 procent van de winst uit te keren. Maar dan zit je weer bij de toestanden van vóór de financiële crisis.’

Toch kan zelfs de meest ondankbare belegger niet ontkennen dat KBC munt slaat uit de zonnige landkaart. Zeker in het voorjaar (3) regent het koopadviezen dankzij een vooral in het boomende Centraal-Europa sterke kredietverlening (4).

En ook al blijft de hardnekkig lage lange rente (7) de bank parten spelen, met een winst van 22 procent klopt het aandeel voor het zesde jaar op rij vlot de Europese bankenindex.

En 2018...

De winst van KBC kan op koers blijven dankzij Bulgarije, terugnames uit de Ierse ‘spaarpot’ en het boomende Tsjechië. Daar verhoogde de centrale bank de rente, wat de inkomsten stut.

De beurskoers zal afhangen van de mate waarin CEO Johan Thijs aandeelhouders een extraatje gunt, nu de nieuwe kapitaalregels deze week minder streng dan verwacht uitvielen.

Ook zijn er twee factoren waar hij geen greep op heeft: het beursklimaat en de lange rente. Die zien beleggers als een doorslagje voor de bankrendabiliteit: hoe hoger, hoe beter dus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud