Almaar meer sombere geluiden over wereldeconomie

De haven van Qingdao in China. ©AFP

De handelsoorlog zet steeds meer neerwaartse druk op de wereldwijde groeiverwachtingen.

Terwijl de Amerikaans-Chinese relatie steeds zuurder geraakt, stort de Amerikaanse president Donald Trump zich sinds vrijdag ook al op een handelsoorlog met Mexico. Inmiddels buitelen de zakenbanken over elkaar heen met groeiwaarschuwingen voor de economie van de VS en de wereldeconomie.

'De recente ontwikkelingen zullen waarschijnlijk blijvende schade opleveren voor het ondernemersvertrouwen', zegt JP Morgan. De zakenbank snijdt maandag in zijn renteverwachting voor de VS. De bank verwacht dat de Amerikaanse tienjaarsrente aan het einde van het jaar 1,75 procent zal bedragen. Dit is een stuk lager dan de eerder verwachte 2,45 procent en de huidige rente van 2,13 procent. 'Het is onwaarschijnlijk dat de groeizorgen op korte termijn zullen verdwijnen, ze kunnen zelfs verergeren', zegt de zakenbank.

'Recessie binnen negen maanden'

Ook Morgan Stanley uit zijn zorgen over de recente handelsontwikkelingen. De bank denkt dat de VS binnen negen maanden in een recessie kunnen glijden, als de president zo doorgaat. Dat wil zeggen: als Trump ook de resterende 300 miljard dollar aan Chinese import met 25 procent gaat belasten. Daarmee zou Trump een eind maken aan de tienjarige Amerikaanse expansie.

In navolging van Morgan Stanley verwacht ook Goldman Sachs dat de VS een belasting van 10 procent gaan heffen op de resterende 300 miljard dollar aan Chinese exportgoederen. De zakenbank verwacht dat Trump hetzelfde tarief zal heffen op alle Mexicaanse producten. De bank stelt de groei met een half procentpunt naar beneden bij naar 2 procent.

'Geen handelsakkoord tussen VS en China dit jaar'

De econoom Valentijn van Nieuwenhuijzen van NN Investment Parnters zegt maandag in een interview met De Tijd dat hij niet verwacht dat er dit jaar nog een Amerikaans-Chinese handelsdeal komt. Wanneer de overige 300 miljard aan Chinese producten wordt belast, verwacht ook hij dat er een recessie gaat komen. 

Voorts liet ECB-bankier Peter Praet zich afgelopen weekend in een interview met De Tijd somber uit over de ontwikkeling van de Europese economie. Hij denkt dat de handelsoorlog een behoorlijk negatieve impact gaat hebben.

'Onze hele industrie is georganiseerd op een extreme verdeling van arbeid over een globale voorraadketen. Als je in dat systeem rimpelingen veroorzaakt, is er een heel grote kost. Ik hoor sommige mensen zeggen dat de handelsbarrières best meevallen, maar zelfs lage tarieven zijn zeer destructief voor het investeringsklimaat voor bedrijven en gezinnen. Ook het klimaat dat voorligt voor de komende jaren ziet er kwalijk uit.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud