Advertentie

Amerikaanse jobmarkt kent langste expansie ooit

De sterke jobmarkt is een opsteker voor de Amerikaanse president Obama ©AFP

Met vijftig maanden jobcreatie op rij kent de Amerikaanse jobmarkt de langste expansie sinds de jaren 30. De jobmotor verzwakt bovendien niet, wel integendeel.

De Amerikaanse economie stelt het prima, dank u. Vorige maand kwamen er in de Verenigde Staten 321.000 banen bij. Dat is de sterkste jobcreatie sinds januari 2012 en ruim beter dan de 230.000 waar het legertje Wall Street-economen gemiddeld op rekende. Dit jaar schiep de Amerikaanse economie al 2,6 miljoen banen, dat is de best prestatie sinds 1999.

De werkloosheidsgraad bleef stabiel op 5,8 procent. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd: een jobgroei van 300.000 is iimmers ruim meer dan de naar schatting 200.000 jobs per maand die nodig zijn om de natuurlijke groei van de beroepsbevolking op te vangen.

2,6
In Amerika kwamen er dit jaar al 2,6 miljoen jobs bij, de beste prestatie sinds 1999

Het Bureau of Labor Statistics van het Amerikaanse ministerie van Arbeid baseert zijn banenrapport op twee verschillende datareeksen: de gerapporteerde jobcreatie haalt het BLS uit een maandelijkse steekproef van de loonrollen van 140.000 bedrijven en instelllingen, de werkloosheidsgraad distilleren de statistici uit een rondvraag bij 60.000 gezinnen. Die twee datareeksen spreken elkaar soms tegen, maar op langere termijn wijzen ze beide op een sterk aantrekkende arbeidsmarkt.

Opvallend: het is al de 50ste maand op rij dat de Amerikaanse economie jobs creĆ«ert. Dat is de langste expansie sinds de start van de statistieken, in de late jaren dertig. Het lijkt er ook op dat na vier jaar expansie Amerikaanse werknemers eindelijk weer durven wat strengere looneisen stellen: de uurlonen stegen in november maand op maand 0,4 procent, dubbel zo veel als verwacht. 

Beleggers reageren positief op het bericht. De Europese beurzen bouwen hun winst nog uit, de Euro Stoxx50 wint meer dan 2 procent. De dollar verstevigt ook fors, nu het zo goed als zeker is dat de Amerikanen in 2015 als eerste grote westerse centrale bank de rente zullen opkrikken.

De euro daalt tot 1,23 dollar. Het contrast tussen Federal Reserve en Europese Centrale Bank wordt immers met de dag frappanter: terwijl ECB-voorzitter Mario Draghi donderdag bar slechte economische prognoses aan de belofte van extra stimulus koppelde, tobben de Amerikaanse collega's vooral over de vraag wanneer ze in licht van de snel vaart winnende economie best op de rem gaan staan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud