Amerikaanse renteklim jaagt beleggers schrik aan

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, blijft ondanks kritiek van president Trump vastbesloten om de rente te blijven verhogen ©EPA

Het gaat zo goed met de Amerikaanse economie dat de centrale bank écht de rente nog zal verhogen. Dat jaagt beleggers de gordijnen in.

Op de aandelenmarkt veroorzaakte het nauwelijks een rimpeling, maar op Wall Street beleefde de obligatiemarkt gisteren een minicrash. Beleggers dumpten opnieuw Amerikaans schuldpapier en eisen nu 3,2 procent rendement om hun geld voor tien jaar aan Uncle Sam toe te vertrouwen.

Het is geleden van de zomer van 2011 - toen het ratingbureau S&P voor het eerst sinds 1941 de Verenigde Staten de AAA-score van topdebiteur ontnam - dat de lange rente nog zo hoog stond. De belangrijkste factor is de Amerikaanse centrale bank.

De door president Donald Trump benoemde Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell lijkt vastbesloten de rente verder te verhogen, ondanks kritiek van de president en spijts de crisis die de renteverhogingen in verschillende opkomende markten ontketent, niet het minst in Turkije en Argentinië.

Powell maakt er al langer geen geheim van dat zijn boordtabel 'binnenlands' is. En die binnenlandse economie pleit voor verdere renteverhoging, met een inflatie die oploopt en een werkloosheid op het laagste peil in bijna een halve eeuw. In een opgemerkte toespraak bestempelde Powell dinsdagavond de prestatie van de Amerikaanse economie als 'buitengewoon positief'. 

Lees: ook na acht renteverhogingen in de voorbije drie jaar zal de Fed de rente blijven optrekken. Dat was ook de boodschap van Charles Evans, de voorzitter van het Fed-kantoor in Chicago, woensdagavond in een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times. Evans, die nochtans te boek staat als een 'softie', liet duidelijk verstaan dat er nog meer renteverhogingen nodig zijn om inflatie de pas af te snijden.

Evans gaf ook aan dat de belastingverlaging die Trump doorvoerde terwijl de economie al als een tierelier draait, niet echt gelukkig getimed is. 'Een stimulerend begrotingsbeleid is een andere zaak tijdens een hoogconjunctuur dan tijdens een laagconjunctuur.' 

Die belastingverlaging zadelt de Amerikaanse overheid ook jaarlijks op met een extra tekort van zo'n 1.000 miljard dollar, terwijl de schuld nu al meer dan 21.000 miljard dollar beloopt. En dus is de rentestijging ook een logisch gevolg van de flinke dosis verse schulden die Washington zal moeten uitgeven om de begrotingstekorten te financieren. 

©Bloomberg

Die stijging is voor de rest van de wereld een probleem. Want Amerikaans schuldpapier is als vlotst verhandelbare belegging ter wereld dé referentie voor schulden overal ter wereld. Met andere woorden: als in de VS de rente stijgt, zal dat ook elders in de wereld geleidelijk gebeuren. Dus ook in Europa, zeker als de Europese Centrale Bank zoals beloofd eind dit jaar stopt met de bulkinkopen van staatspapier. 

Het gevolg is dat deze ochtend ook in Europa de obligatiemarkten tegen verlies aankijken. Idem voor de Europese beurzen: in Brussel koerst de Bel20  0,7 procent in het rood, de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - verliest 0,6 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud