Advertentie
Advertentie

Argenx kroont zich tot Belgisch beurskampioen

Argenx trok in mei met succes naar Nasdaq, hét mondiale biotechwalhalla ©Christopher Galluzzo / Nasdaq

Dankzij een doorbraak in het onderzoek zag de Gentse biotechspecialist zijn beurswaarde dit jaar vervijfvoudigen naar 1,7 miljard euro.

230 procent. Dat is de onwaarschijnlijke return die aandelen Argenx over 2017 hun aandeelhouders boden.

De stratosferische klim komt er nadat Argenx begin deze maand een doorbraak in het onderzoek aankondigde. De doorbraak biedt hoop voor tienduizenden mensen die af te rekenen hebben met mysthenia gravis, een spieraandoening die verhindert dat patiënten een normaal leven kunnen leiden. 

Met die geloofsbrieven in de achterzak haalde CEO Tim Van Hauwermeiren met de vingers in de neus op Wall Street 150 miljoen dollar vers geld op. Dit dankzij de succesvolle beursgang op Nasdaq, sinds de jaren '80 het mondiale walhalla voor de biotech, eerder op het jaar. 

Klik hier als de grafiek niet zichtbaar is.

Dankzij de koersstijging en de twee forse kapitaalrondes waardeerden beleggers Argenx nu op 1,7 miljard euro, vijf keer meer dan de 330 miljoen euro begin 2017.

2017 was sowieso het jaar waar de Belgische biotech promoveerde tot de Champions League. Ook de Gentse stadsgenoot Ablynx (+92%), dat net als Argenx zijn roots in de unieke eigenschappen van antilichamen van lama's traceert, trok na een doorbraak in het onderzoek naar een middel tegen de zeldzame bloedziekte TTP met succes naar Nasdaq.

Eerder op het jaar haalde het Mechelse Galapagos (+30%) op Nasdaq op luttele uren meer dan 300 miljoen dollar op, dankzij sterke onderzoeksresultaten in middelen tegen reuma en taaislijmziekte

Toch was Galapagos niet de best presterende Bel20'er. Die eer ging naar Umicore, dat dankzij de forse stroomstoot uit de sneller dan verwachte doorbraak van elektrische auto's beleggers 48 procent rendement aanbood. 

Afgaand op die Bel20 heeft de Brusselse beurs er een prima 2017 opzitten. De beursgraadmeter steeg 10,3 procent en bood inclusief nettodividenden 13,2 procent rendement. Toch betekent dit niet dat u afgelopen jaar met eender wat geld kon verdienen. 

De sterke prestatie van de Bel20 komt namelijk in belangrijke mate op het conto van zwaargewichten als KBC (+23%) en ING (+23%), die samen ruim een kwart van de Bel20-korf vertegenwoordigen.  De twee bankgiganten profiteerden van de heroplevende economie op hun kernmarkten, de hoop op een vervaldatum op het nulrentebeleid en een coulante regelgever. 

Het mediaanaandeel in Brussel rendeerde echter nauwelijks. Van de bijna 120 Belgische aandelen legde slechts nipt meer dan de helft een positief rendement voor. Ondanks het sterke klimaat bleek de beurs een mijnenveld en stonden er tegenover de vele succesverhalen ook zware tegenvallers.

Denk aan IBA (-42%), de wereldmarktleider in protontherapie, die van zijn voetstuk donderde. Of Balta (-34%), de enige nieuwkomer van de Brusselse beurs die met een forse winstwaarschuwing zwaar de mist in ging. 

Euro

Nog dit: de winst van 11 procent voor de Bel20 lijkt klein tegenover Wall Street, waar de Dow Jones via 71 records 25 procent hoger spurtte. Maar dat is voor Belgische beleggers maar schijn. Door de forse koersval van de Amerikaanse dollar, een val die het bedrijfsleven dit najaar ernstig parten speelde, rendeerde omgerekend naar euro de Dow Jones 'maar' goed 10 procent. Krek hetzelfde als de Bel20 dus.

Klik hier als de tabel niet zichtbaar is.

Lees dit weekend in De Tijd het uitgebreide overzicht van beursjaar 2017

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud