Atenor haalt vlot 50 miljoen op

Stephan Sonneville, de CEO van Atenor ©Thomas De Boever

De vastgoedontwikkelaar heeft het beoogde maximumbedrag al opgehaald.

Twee dagen na de start heeft Atenor de inschrijvingen op de uitgifte van obligaties op vier en zes jaar kunnen afsluiten. Kleine beleggers tekenden al in voor 50 miljoen, het beoogde maximale bedrag

Helemaal onlogisch is dat niet. Op vier en zes jaar bood de vastgoedontwikkelaar beleggers een rendement van respectievelijk 1,62 en 2,11 procent. Niet gigantisch, maar wel een stuk meer dan het rendement op overheidspapier van dezelfde looptijd: minus 0,26 procent op vier en 0,23 procent op zes jaar. 

Merk op dat Atenor de jaren oude truc van 101,875 procent bij bedrijfsobligaties hanteert. Voor de zesjaarslening betaalt u nu 1.018,75 euro om op de vervaldag in 2024 1.000 euro terug te krijgen. Daardoor vertaalt de geafficheerde brutocoupon van 3,50 procent zich in een reëel jaarrendement van 3,15 procent bruto of - na aftrek van roerende voorheffing - dus 2,11 procent netto. 

Atenor zegt het vers geld aan te wenden voor nieuwe projecten. Bekende projecten van de groep zijn onder meer de Brusselse woontoren Up-Site en The One, een kantoor-, woon- en retailcomplex in het hart van de Europese wijk. 

GRAZIE MILLE, MARIO

WDP is lang niet het enige bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt.

Onder meer AtenorKinepolisGhelamcoFluxys BelgiumBaltaUmicoreProximus, GBLEtexEuronavGreenyard, Ontex, Cofinimmo, al meerdere keren Telenet (hierhier en nog eens hier), Elia, Bekaert, Immobel en Eandis kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n