Advertentie

Banken halen neus op voor ECB-geld

ECB-voorzitter Mario Draghi. ©REUTERS

De banken van de eurozone hebben slechts voor 130 miljard euro goedkope kredieten opgenomen bij de ECB, bijna 20 miljard euro minder dan verwacht. 'De Centrale Bank kan nu niet anders dan extra stimuleringsmaatregelen aankondigen', zegt Peter Vanden Houte van ING.

De goedkope vierjaarskredieten zijn een onderdeel van een pakket maatregelen dat de ECB begin september aankondigde. De ECB wil de komende twee jaar met die leningen en de aankoop van herverpakte kredieten en pandbrieven haar balanstotaal met 1.000 miljard euro verhogen. Ze hoopt daarmee de kredietverlening aan de reële economie te stimuleren en de te lage groei en inflatie op te krikken.

De banken konden in september en december samen 400 miljard euro opnemen. Ze tankten slechts 212,4 miljard: 82,6 miljard in september en 129,8 miljard nu. Sommige Belgische banken, zoals Argenta en Crelan, zeggen dat ze het ECB-geld niet nodig hebben.

Mislukking

De geringe vraag naar de vierjaarskredieten is een tegenslag voor de ECB, omdat ze er niet in slaagt haar balans te verhogen. De balans daalde sinds eind augustus met 1 miljard naar 2.038 miljard. Ze zal deze week lichtjes groeien, maar begin volgend jaar wellicht weer krimpen. De banken moeten uiterlijk eind januari en eind februari driejaarskredieten (LTRO) voor een totaal bedrag van bijna 300 miljard terugbetalen.

'De ECB komt met de huidige maatregelen ruim 400 miljard tekort voor de beoogde uitbreiding van de balans met 1.000 miljard', berekende KBC-econoom Koen De Leus. 'Bijkomende maatregelen, het opkopen van staatsobligaties, zijn dus nodig.'

Hoofdeconoom van ING, Peter Vanden Houte, noemt het een 'mislukt programma'. Er is duidelijk geen vraag naar meer krediet. Er zijn geen afzetmogelijkheden voor het geld dat de ECB creëert. Privé-investeerders volgen niet.'

QE 

ECB-voorzitter Mario Draghi zei vorige week dat de centrale bank op 22 januari haar beleid zal herbekijken. Een uitbreiding van het aankoopprogramma naar bedrijfs- en/of staatsobligaties komt dan op tafel, de zogenaamde quantitative easing (QE).

'De ECB kan nu niet anders dan die maatregel begin volgend jaar aankondigen', zegt ook Vanden Houte. 'Vermoedelijk zal dat in januari gebeuren, en zullen in maart de precieze details volgen.' 

Maar de aankoop van overheidspapier blijft omstreden, vooral in Duitsland. Critici zijn ervan overtuigd dat de aankoop van staatsobligaties de begrotingsdiscipline zal afzwakken.

'Zo'n aankoop is ook geen oplossing is op de lange termijn', waarschuwt Vanden Houte. 'Het kan wel een onderdeel zijn van een oplossing die weer voor groei zorgt, maar het mag zeker geen substituut zijn voor economische hervormingen. Die zijn nog steeds broodnodig in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië, maar ook bij ons.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud