Bel20 verliest 10 procent in twee dagen

©BELGAPLUS

Net zoals in de rest van Europa waren Brusselse beleggers ook maandag nog in shock over de brexitbeslissing van de Britten.

De beslissing van de Britten om uit de Europese Unie te stappen blijft schokgolven zenden door de financiĆ«le wereld. Zowat overal in Europa gingen de aandelenmarkten maandag fors onderuit. Al waren de verliezen wel wat minder uitgesproken dan vrijdag, toen het nieuws over de brexit werd bekendgemaakt. 

Vrijdag was de Bel20 nog met 6,4 procent gezakt, maandag donderde de index met 4,1 procent naar beneden tot 3.141,37 punten. Dat wil zeggen dat de Brusselse stergraadmeter op twee handelsdagen tijd al meer dan 10 procent verloor. 

Opmerkelijk: de Bel20 deed het nog slechter dan de veel andere Europese indexen. Dat heeft alles te maken met de samenstelling van de beurskorf. Sinds de beursuitbater Euronext het opportuun achtte om ook de Nederlandse bankgroep ING op te nemen in de Bel20, wegen de financiĆ«le waarden meer dan ooit zwaar door in de index. 

©Mediafin

En laat het nu net de banken en de verzekeraars zijn die maandag een oplawaai kregen. De verliezen waren misschien niet zo uitgesproken als die van de Britse banken (Barclays, -26,7 procent, Royal Bank of Scotland, -15,10 procent). Maar toch: KBC ging met 11,2 procent onderuit naar 40,24 euro,  ING verloor 7,8 procent op 8,61 euro. De verzekeraar Ageas werd met 6,8 procent teruggezet op 30,35 euro. 

Slechts twee op twintig aandelen hielden finaal het hoofd boven water. De defensieve waarde Elia steeg met 1,58 procent naar 48,52 euro. Colruyt, dat net voor het brexit-referendum al een oplawaai van dik 10 procent te verduren kreeg, maakt pas op de plaats en sloot af op 49,46 euro.

Biotech opgepikt

Daaruit  afleiden dat beleggers nu en masse de switch maken naar defensieve waarden en stabiele dividendbetalers zou een stap te ver zjin. Want onder de grootste stijgers vinden we maandag de biotechnologieaandelen. Allesbehalve stabiele dividendwaarden dus.

25 miljoen
Nyrstar verkoopt zijn El Toqui-mijn in Chili aan het Australische Laguna Gold voor 25 miljoen dollar cash, plus toekomstige opbrengsten.

Thrombogenics klom met 6,2 procent naar 3,10 euro. ASIT Biotech won 1,5 procent op 6,02 euro. Het aandeel stijgt nadat een Britse concurrent zwakke testresultaten had bekendgemaakt voor een nieuw middel tegen hooikoorts. ASIT Biotech broedt eveneens op een medicijn om hooikoorts te behandelen. 

Nyrstar verloor -3,9 procent op 7,86 euro. De zinkverwerker weet nog voor de zomer vooruitgang te boeken met zijn herstructureringsplan. Nyrstar verkoopt zijn El Toqui-mijn in Chili aan het Australische Laguna Gold voor 25 miljoen dollar cash, plus toekomstige opbrengsten. Laguna Gold betaalt Nyrstar 12 miljoen dollar in cash bij het afsluiten van de transactie. Daarna heeft de zinkverwerker recht op 13 miljoen dollar aan mijlpaalbetalingen. Die betalingen worden wel over vier jaar gespreid.Nyrstar sloot ook een zogenaamd 'prijsdeelname-overeenkomst'.

Daardoor krijgt het extra cashvergoedingen voor de eerste 7,9 miljoen ton erts die El Toqui verwerkt nadat de overname is afgerond. De prijsdeelname start vanaf een zinkprijs van 2.100 dollar per ton; als die zinkprijs stijgt, zal Nyrstar dus recht hebben op meer inkomsten. Nyrstar zal tijdens de eerste vier jaar na de overname ook de volledige zinkconcentraatproductie van El Toqui  verkopen, daarna nog 85 procent hiervan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud