Advertentie

Belegger zet in op 'Trumpflatie'

©Bloomberg

Beleggers hopen dat Donald Trump slaagt waar centraal bankiers Janet Yellen en Mario Draghi faalden: in het reanimeren van groei en inflatie.

Op de aandelenmarkten bleef de gevreesde koersval uit na de verrassende verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president. Waar wel sprake is van een correctie is op de obligatiemarkten. Die kijken voor de tweede dag op rij tegen stevige verliezen aan.

De keerzijde van koersverliezen is een hogere rente, aangezien beleggers nu wereldwijd een hoger rendement eisen om hun geld op lange termijn aan de overheid toe te vertrouwen. De Belgische rente koerst opnieuw 6 basispunten hoger naar 0,54 procent. Dat is historisch gezien nog altijd laag, maar wel een vervijfvoudiging tegenover het dieptepunt van eind september.

Over dezelfde periode ging de Duitse rente van minus 0,2 naar plus 0,3 procent. De Amerikaanse lange rente stak gisteren voor het eerst sinds januari weer de neus boven 2 procent.

©Tijd Multimedia

De verrassend sterke aandelenmarkten en gelijktijdige appelflauwte op de obligatiemarkten vallen te verklaren door één woord: reflatie. Beleggers denken dat Donald Trump als Amerikaans president zal slagen waar Janet Yellen (Fed) en Mario Draghi (ECB) als centraal bankiers faalden: in het aanjagen van een scheut groei en inflatie.

De toespraak van Donald Trump als verkozen president was opmerkelijk omdat hij heel sterk de nood aan de heropbouw van de Verenigde Staten benadrukte.
James Barty
Strateeg Bank of America Merrill Lynch

'De toespraak van Donald Trump als verkozen president was opmerkelijk omdat hij heel sterk de nood aan de heropbouw van de Verenigde Staten benadrukte', merkt Bank of America Merrill Lynch-strateeg James Barty op. 'Een begrotingsstimulus via belastingverlagingen en infrastructuurwerken zou positief zijn voor de groei op langere termijn. En dat is goed voor de grondstoffen- en - op termijn - aandelenmarkten.'

Met andere woorden: Trump streeft naar een soort nieuwe versie van 'reagonomics', de cocktail van belastingverlagingen en uitgaven waarmee president Reagan in de jaren tachtig de Amerikaanse economie een boost gaf.

Obligatiemarkten zijn echter een ander paar mouwen. Die teerden jarenlang op schier eindeloze nulrentes en een steeds forsere stimulus in de vorm van bulkinkopen van staatspapier. Maar op die gulle sponsoring staat stilaan een vervaldatum.

Pimco-obligatiestrateeg Scott Mather denkt dat de Amerikaanse centrale bank Fed niet alleen zoals verwacht de rente zal verhogen op de eerstvolgende vergadering op 14 december, maar in 2017 ook sneller dan verwacht een of twee nieuwe renteverhogingen zal doorvoeren.

De overwinningstoespraak van Donald Trump

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud