analyse

'Beleggers staan voor zeven magere jaren'

Een trader op de beursvloer van de New York Stock Exchange. ©AFP

Het kunnen er minder dan zeven zijn, maar beleggers mogen zich sowieso opmaken voor magere jaren, voorspelt AXA Investment Managers.

Economisch zeker geen slecht plaatje, maar voor beleggers een gevaarlijke omgeving. Zo kondigt 2019 zich aan volgens AXA, dat gisteren het seizoen van de jaarvooruitzichten aftrapte.

Dat gebeurde meteen met een goedbedoelde waarschuwing voor beleggers: ‘wees niet te gulzig’, aldus Maxime Alimi, hoofdstrateeg van AXA Investment Managers. ‘Het is gevaarlijk om vast te houden aan de hoge rendementsverwachtingen van de voorbije jaren. Het zet beleggers aan om meer risico te nemen om dat rendement te bereiken. En dat terwijl risico’s onvoldoende vergoed worden en in je gezicht kunnen ontploffen.’ Alimi denkt onder meer aan illiquide beleggingsproducten zoals vastgoed, privéschulden, infrastructuur en hypotheken.

Grote schuldige voor het ‘delicate’ beleggingsklimaat is de geleidelijke terugdraaiing van het massale steunbeleid van centrale banken, waarmee de VS als eerste begonnen zijn. ‘Daarmee betreden we een ander tijdperk. Na zeven vette jaren breken zeven magere jaren aan, al kunnen het er wat minder zijn. Het steunbeleid heeft de voorbije jaren alles omhoog gestuwd - niet enkel het door centrale banken opgekochte overheidspapier dus - zodat nu een omgekeerde beweging dreigt’, zegt Alimi.

Schuilplaatsen

Alles naar beneden dus, wat meteen betekent dat schuilplaatsen moeilijk te vinden zullen zijn. ‘Zo zullen obligaties weinig bescherming bieden tegen dalende aandelenkoersen. Dat hebben we vorige maand al gezien, toen stijgende rentes obligaties én aandelen naar beneden duwden.’ Die correlatie - het samen bewegen van verschillende activa - maakt het beleggers extra lastig.

Schuilen kan volgens Alimi nog wel in sommige munten - de Japanse yen op kop - en door te speculeren op een stijgende volatiliteit. Die laatste - de mate van koersschommelingen - ziet Alimi ook verder toenemen in dit nieuwe tijdperk. Rendementsverwachtingen tot slot moeten teruggeschroefd worden.

Voorlopig zoekt AXA nog onderdak in Amerikaanse aandelen, waarin het overwogen is. ‘We hebben van de daling in oktober geprofiteerd om bij te kopen. De VS blijven de meest stabiele aandelenmarkt en een vluchthaven voor beleggers.’ In Europa kijkt AXA naar de autosector - ‘interessant’ na de recente afstraffing - en de banken.

Groeilanden

AXA gaat 2019 in met een neutraal gewicht voor aandelen in de portefeuille en een onderweging van obligaties. Alimi is enthousiast over schuldpapier van groeilanden. ‘Hun munten zijn erg goedkoop geworden, zeker tegenover de dollar. Je hoeft dus niet meteen schrik te hebben om je te verbranden aan een verdere stijging van de dollar.’

De Amerikaanse economie zal in 2019 tegenwind ervaren - door het uitdovend effect van de stimulus en verdere rente- en loonstijgingen - zodat de groei zal terugvallen tot 2,25 procent. Alimi verwacht er ook ongelukken bij onvoldoende rendabele bedrijven die forse schulden torsen.

Italië ziet hij dan weer tot een compromis met Europa komen. ‘De Italiaanse regering zal het niet zo bont maken als de Griekse enkele jaren geleden.’ Dat betekent dat Italiaans schuldpapier op twee jaar interessant is. 'Italië zal binnen dit en twee jaar zeker niet failliet gaan.' Op middellange termijn is Alimi wél verontrust. 'Zijn hoge schuldgraad maakt van Italië een fragiel land met amper munitie voor een stimulerend begrotingsbeleid.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect