Belgen 10 miljard rijker dankzij beurshausse

De marktenzaal van Bank Degroof Petercam. ©Lieven Van Assche

De Belgische gezinnen hebben in het derde kwartaal van 2017 een meerwaarde geboekt van 10,5 miljard euro op hun beleggingsportefeuilles.

De wereldwijde stijging van de aandelenmarkten heeft de Belgen in de zomer van vorig jaar geen windeieren gelegd. De gezinnen boekten een meerwaarde van 2,2 miljard euro op hun portefeuille beursgenoteerde aandelen, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

De meerwaarden op niet-beursgenoteerde aandelen (4,9 miljard) en beleggingsfondsen (3,7 miljard) waren nog groter. Een stijging van de beurzen verhoogt ook de waarde van niet-genoteerde aandelen van bijvoorbeeld familiebedrijven. Beleggingsfondsen investeren gemiddeld zowat de helft van hun portefeuille in aandelen.

De Nationale Bank merkt op dat de stijging van de euro een negatieve invloed had op de waarde van aandelen en obligaties van buiten de eurozone. Maar dat negatieve wisselkoerseffect werd ruimschoots gecompenseerd door de stijging van de aandelenkoersen.

De driemaandelijkse mededeling van de Nationale Bank bevat ook minder goed nieuws. Financiële transacties drukten het vermogen. De gezinnen verkochten voor 1,5 miljard euro schuldbewijzen. De interesse in obligaties en kasbons is laag omdat de langetermijnrente erg laag is.

Schulden

Bovendien verminderden de Belgen hun tegoeden op zichtrekeningen met 1,5 miljard. Die daling is volgens de Nationale Bank seizoensgebonden. De gezinnen betalen hun vakantie-uitgaven vooral met geld dat op de zichtrekening staat. De gezinnen verkochten ook voor een half miljard beleggingsfondsen nadat ze de drie vorige kwartalen veel fondsen hadden gekocht.

Voorts valt op dat beleggers hun portefeuille beursgenoteerde aandelen hebben herschikt. Ze kochten buitenlandse aandelen en verkochten voor een kleiner bedrag Belgische aandelen. De netto-aankoop bedroeg een bescheiden 0,2 miljard.

De waarde van al het spaargeld en de beleggingen zonder vastgoed steeg met 8,6 miljard naar 1.344 miljard. De schulden groeiden met 2,4 miljard naar 275,7 miljard. Vooral de hypothecaire kredieten namen toe. De Nationale Bank sprak onlangs haar bezorgdheid uit over de stijgende schuld van de gezinnen.

Het netto financieel vermogen, het verschil tussen het vermogen en de schulden, steeg met 6,2 miljard naar 1.068,2 miljard. Dat is geen record, want in het eerste kwartaal hadden de Belgen een nettovermogen van 1.071 miljard.

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content