Belgen kraken pensioenspaarpot

Twee gepensioneerden aan de kust. ©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

Een grote groep gepensioneerden heeft in 2017 haar pensioenspaarfonds verkocht, omdat de koers hoog was dankzij de stijging van de beurzen.

Wie met pensioen gaat, is niet verplicht om zijn pensioenspaarfonds onmiddellijk te verkopen. Als de koers laag is, kan een gepensioneerde wachten tot de koers voldoende is hersteld. De stijgende uitstroom geeft aan dat veel gepensioneerden het voorbije jaar een goed moment vonden om uit te stappen. Het aantal terugbetalingen steeg met 8 procent en het bedrag ervan met 12 procent, zegt Belfius aan De Tijd.

'De terugbetalingen stegen de jongste twaalf maanden aanzienlijk, omdat sommige klanten vroeger de verkoop van hun pensioenspaarfonds hebben uitgesteld’, zegt Belfius. ‘Die klanten wilden genieten van positieve markteffecten en de sterk gestegen koersen in 2017.’

De 16 pensioenspaarfondsen boekten in 2017 een rendement van gemiddeld 6,8 procent, vooral dankzij de stijging van de aandelenmarkten. 

Bij KBC stegen de terugbetalingen met liefst 30 procent tegenover de uitzonderlijk lage uitstroom in 2016. ‘De terugbetalingen zitten vooral bij de groep ouder dan 65 jaar. De hoge koersen kunnen hebben meegespeeld in de keuze om het kapitaal nu op te vragen.’

ING meldt een toename van de terugbetalingen met 6 procent en Argenta een lichte stijging. BNP Paribas Fortis wil geen cijfers meedelen. In het derde kwartaal was de uitstroom uit alle fondsen samen groter dan de totale instroom van vers geld, blijkt uit cijfers van Beama, de Belgische vereniging van vermogensbeheerders. Dat is uitzonderlijk.

Instroom

Niet alleen de uitstroom maar ook de instroom in pensioenspaarfondsen is gestegen. De toename bedroeg 13 procent bij Argenta en 5 procent bij Belfius. KBC meldt een lichte stijging en ING een kleine daling met 1 procent.

De rondvraag leert ook dat de populariteit van pensioenspaarverzekeringen fors daalt, net als de vorige jaren. Het aantal nieuwe contracten voor zo’n verzekering zakte met 41 procent bij ING en met 15 procent bij KBC. Pensioenspaarverzekeringen investeren vooral in obligaties en kunnen als gevolg van de lage rente slechts een laag rendement beloven. Maar wie al een verzekering heeft, blijft doorgaans sparen, want de instroom bleef ongeveer stabiel.

Bij de pensioenspaarfondsen zijn de cijfers van het aantal nieuwe contracten gemengd. KBC meldt een daling van 10 procent tegenover het recordjaar 2016 en ING een terugval van 4 procent. Maar bij Belfius steeg het aantal actieve rekeningen met 5 procent en groeide de instroom in nieuwe rekeningen met 10 procent. 

Lees verder

Gesponsorde inhoud

Partner content