Advertentie

'Belgen zullen minder sparen en meer aandelen kopen'

De marktenzaal van KBC. ©Aude Vanlathem

Driekwart van de actieve beleggers zal als gevolg van het Zomerakkoord zijn gedrag aanpassen. Dat blijkt uit een enquête van Schroders, een Britse vermogensbeheerder.

Schroders vroeg in juni in een internationale enquête aan Belgische beleggers of ze geld van hun spaarrekening zouden overhevelen naar andere beleggingen als de regering een fiscale vrijstelling verleent aan andere beleggingsproducten.

77 procent van de Belgische beleggers antwoordde positief. Mannen en vrouwen reageerden op dezelfde manier. Er is wel een klein verschil tussen millennials (73%) en beleggers ouder dan 36 jaar (79%). Er zijn ook regionale verschillen. Brusselse en Waalse beleggers zijn iets vaker geneigd over te stappen naar andere producten dan Vlamingen.

Intussen besliste de federale regering om een eerste schijf van 627 euro aan dividenden vanaf 2018 vrij te stellen van roerende voorheffing. Ze verlaagde tegelijk de fiscale vrijstelling voor rente op spaarboekjes van 1.880 naar 940 euro.

Beleggen in nutsbedrijven

Op de vraag of beleggers zouden beleggen in nutsbedrijven als die een beursnotering krijgen, antwoordt 53 procent van de Belgen positief. Vlamingen (63%) hebben duidelijk meer interesse voor een belegging in nutsbedrijven dan Brusselaars (54%) en Walen (35%).

'Dit opmerkelijke verschil kan worden verklaard door het feit dat er plannen waren voor de beursgang van een nutsbedrijf in Vlaanderen', zegt Schroders. De vermogensbeheerder verwijst naar de inmiddels begraven plannen voor een beursgang van Eandis.

Voorts valt op dat beleggers volgens Schroders nog steeds onrealistisch hoge rendementsverwachtingen hebben. 'Dat duidt op een gebrek van kennis over beleggingen.' Wereldwijd rekenen beleggers de komende vijf jaar op een gemiddeld rendement van 10,2 procent. Belgische beleggers zijn voorzichtiger en verwachten een rendement van 7,7 procent. Ter vergelijking: de aandelenindex MSCI World leverde de jongste 30 jaar gemiddeld 7,2 procent per jaar op.

Schroders ondervroeg meer dan 22.000 actieve beleggers uit 30 landen. De vermogensbeheerder definieert een actieve belegger als iemand die minstens 10.000 euro wil beleggen in de komende twaalf maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud