Advertentie

Belgische banken voor 21 miljard blootgesteld aan Turkije

©Photo News

BNP Paribas Fortis is veruit het meest kwetsbaar voor de financiële crisis in Turkije.

De Belgische banken hadden eind 2017 een blootstelling van 21 miljard euro aan Turkije, zegt de Nationale Bank. De blootstelling van de verzekeraars bedraagt amper 50 miljoen.

Belfius laat weten dat het een blootstelling heeft van 61 miljoen euro op Turkije. KBC bezit geen Turkse obligaties maar de handelsfinanciering voor bedrijfsklanten zorgt voor een 'zeer beperkte kortetermijnblootstelling'. ING België en de restbank Dexia hebben geen vorderingen op Turkije. Dexia had eind vorig jaar nog een blootstelling van 169 miljoen, maar Denizbank heeft die lening in februari terugbetaald.

Dat betekent dat BNP Paribas Fortis verantwoordelijk is voor de bijna volledige blootstelling van de Belgische banken aan Turkije. De grootste bank van België wil niet zeggen hoe groot haar blootstelling is. Zij bezit rechtstreeks en onrechtstreeks een participatie van 48,7 procent in de Turkse retailbank TEB en ondervindt daardoor de gevolgen van de Turkse crisis.

De Franse groep BNP Paribas, de eigenaar van BNP Paribas Fortis, heeft een blootstelling van zowat 30 miljard euro op Turkije, blijkt uit haar jaarverslag. Zowat tweederde van die blootstelling zit dus in België bij BNP Paribas Fortis. Die omvat vooral kredieten aan gezinnen en bedrijven.

Het financieel risico dat BNP Paribas en dochter BNP Paribas Fortis lopen is veel kleiner dan de blootstelling. Als in een worstcasescenario geen enkele klant van TEB zijn lening terugbetaalt, gaat TEB failliet en verliezen BNP Paribas en BNP Paribas Fortis het kapitaal dat ze in de Turkse bank heeft geïnvesteerd. Het kapitaal van de bank is maar een fractie van de kredietportefeuille.

De Belgische staat is met een participatie van 7,8 procent de grootste aandeelhouder van BNP Paribas. De overheid verkocht eerder dit jaar een belang van 2,6 procent om de overheidsschuld te verlagen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud