Beter Bed vlamt na verkoop Duitse probleemdochter

©Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Nederlandse matrassenverdeler kan na de Duitse exit focussen op de Benelux.

Op de Amsterdamse beurs herstelt Beter Bed Holding   24 procent naar 2,12 euro. De Nederlandse matrassenverdeler verkoopt zijn Duitse dochter Matratzen Concord aan de Aziatische private-equityspeler Magical Honour Limited voor 5 miljoen euro. 

Samen met de verkoop investeert Magical Honour ook 5 miljoen in Beter Bed. Dat gebeurt tegen 2,32 euro per aandeel, een premie van 36 procent op de slotkoers van vrijdag (1,708 euro). 

De verkoop is een opluchting voor beleggers in het zwaar gehavende aandeel: Matratzen kampte met zwaar teruglopende verkopen door een 'gifmatrassenschandaal' op de Duitse thuismarkt en de concurrentie van onlineverkopen van matrassen. CEO John Kruijssen erkende vorig jaar in Het Financieele Dagblad dat Beter Bed zich compleet verkeken heeft op de snelle opmars van onlinespelers als Emma en Simba. 

Recticel

Die problemen straalden ook af van Beter Bed-toeleverancier Recticel. Over de eerste helft van 2019 zakte de winstmarge van de matrassenafdeling van Recticel tot minder dan 4 procent. CEO Olivier Chapelle kondigde aan dat de groep voor het eerst zelf een webwinkel heeft opgericht. Die webwinkel zal echter niet actief worden op de markten waar Recticel al actief is. 'Onze verdelers hoeven dus niet te vrezen dat we hen gaan beconcurreren'. 

Analisten tonen zich tevreden over de deal. 'Wij verwachtten dat de exit Beter Bed 4,5 miljoen zou kosten, dus zijn de voorwaarden duidelijk beter dan verhoopt', stelt KBC Securities. 'De deal zal ook onzekerheid over de toekomst wegnemen, nu de groep kan focusse nop de Benelux'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect