Advertentie

Bikkelend OPEC jaagt olieprijs dieperik in

Ali al-Naimi, de Saudische olieminister ©EPA

Na de tuimeling van 6,2 procent van donderdag, zakte de olieprijs vrijdag nog verder weg. De prijs van een vat Brent staat op zijn laagste peil in meer dan vier jaar. Een intern verdeeld oliekartel OPEC blijft ondanks een zwakke vraag de oliekraan stevig opendraaien.

'Dat is correct.' Zo luidde donderdag het korte antwoord van Ali al-Naimi, de invloedrijke olieminister van Saudi-Arabië, op de vraag of OPEC zijn productie stabiel houdt. De drie woordjes volstonden om de prijs van een vat Brent-Noordzeeolie nog eens 5 dollar lager te sturen tot onder 73 dollar, het laagste peil in ruim vier jaar.

De hoofdoorzaak van de kelderende prijs is overaanbod. Deels omdat de Verenigde Staten minder invoeren, met dank aan de schalieolie uit eigen bodem. Maar vooral omdat Saudi-Arabië de oliekraan opendraait. En dat op een moment dat de olieprijs door de aarzelende wereldeconomie - als gevolg van een krasselende eurozone en een vertragend China - onder druk staat.

Tijdens een vijf uur durende vergadering in Wenen, de thuisbasis van OPEC, raakte een bikkelend oliekartel het dus niet eens. 'Hardliners' als Venezuela en Iran pleiten voor een productieverlaging, om de tuimelende olieprijs een halt toe te roepen. Bij een olieprijs onder 80 dollar kijken de meeste olieproducenten tegen oplopende tekorten op hun begroting aan. 

Centraal bankier

Saudi-Arabië, met zijn enorme reserves de 'centraal bankier van de oliemarkt', lijkt echter een lagere olieprijs niet bijzonder erg te vinden. Waarnemers denken zelf dat de grootste producent ter wereld op een structureel lagere prijs aanstuurt om zijn marktaandeel te beschermen tegenover de VS en Rusland. In de VS is er de boom rond schaliegas. En Rusland koestert grootste plannen om potentiële oliereserves in het ruige hoge noorden - zoals de Karazee - aan te boren. In beide gevallen zijn de technisch complexe projecten vaak niet meer rendabel bij een olieprijs rond 80 dollar.

Voor u en ik is de lage olieprijs goed nieuws. De kans is groot dat we weer wat goedkoper langs de pomp kunnen passeren. En ook de wereldeconomie kan een opsteker gebruiken. Voor tal van sectoren zoals luchtvaart en chemie zijn olieproducten een belangrijke uitgave. Olietankerrederijen zoals Euronav wrijven zich dan weer in de handen, want zij mogen vaker volgeladen de wereldzeeën oversteken.

De oliereuzen Royal Dutch Shell , BP en BG  slikten donderdag echter grote verliezen. En in Amsterdam gingen Fugro en SBM Offshore onderuit. Beide zijn toeleveranciers van de oliesector.

De duizelingwekkende val van de olieprijs heeft ook gevolgen voor de Noorse kroon. De munt van Europa’s grootste olieproducent verloor donderdag ongeveer 1,5 procent tegenover de Amerikaanse dollar en noteert op zijn laagste peil in vijf jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud