Bitcoin vrij van btw

©Bloomberg

Wie de virtuele munt bitcoin wil kopen over verkopen, zal daar geen btw op moeten betalen. Dat heeft het Europese Hof van Justitie beslist.

De bitcoin, een soort van computercode die moet worden ontcijferd, won de voorbije jaren flink wat terrein als alternatieve munt. Maar zowat overal ter wereld krabden financiĆ«le toezichthouders zich in het haar over hoe ze die virtuele munt moesten behandelen. Zo waarschuwde de Belgische nationale bank, net als veel andere centrale banken, dat ze de bitcoin niet beschouwde als een geldig betaalmiddel. Maar of en hoe gebruikers van de bitcoin belasting  moesten betalen op hun bitcoins bleef onduidelijk. 

Na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie komt daar nu toch wat meer helderheid. Het Europese Hof besliste immers dat de aan- en verkoop van bitcoins is vrijgesteld van btw. Het Europese Hof van Justitie reageert daarmee op een vraag van de Zweedse overheid. Die vroeg om verduidelijking over het fiscaal statuut van de bitcoin na een vraag om advies van de Zweedse hobbyist David Hedqvist.

Hedqvist beheerde een bitcoinwebsite en vroeg zich af of hij btw moest aanrekenen op de marge die hij verdiende bij de omzetting van bitcoin naar andere valuta. Het Europese Hof is nu dus van oordeel dat dat niet het geval is. 

Hedqvist leverde een dienst aan zijn klanten door hen traditionele valuta te laten inruilen voor bitcoin, legt het Hof uit. Volgens de Europese btw-richtlijn is het leveren van goederen en diensten aan btw onderworpen. Maar omdat het gaat om 'handelingen rond deviezen, bankbiljeten en munten die wettig betaalmiddel zijn', is deze dienst vrijgesteld van btw omdat die een uitzondering vormen op de btw-richtlijn, stelt het Hof. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content