Brits pond 'flashcrasht' en sukkelt verder

©AFP

Tegenover de euro is de Britse munt naar het laagste peil in vijf jaar gezakt. Vorige nacht beleefde het pond ook een flashcrash waarbij het op een paar minuten tijd ruim 6 procent van zijn waarde verloor.

Het pond staat onder druk nu duidelijk is dat de Britse premier Theresa May aanstuurt op een harde brexit. Bij zo'n harde brexit is voor Londen bij de onderhandelingen voor de exit uit de Europese Unie een beperking van de immigratie belangrijker dan het Britse bedrijfsleven onbeperkt toegang te laten behouden tot de Europese Unie, veruit de belangrijkste afzetmarkt.

Europese leiders als Duits kanselier Angela Merkel en Frans president François Hollande hebben al duidelijk laten weten dat Londen geen onbeperkte toegang tot de Europese eenheidsmarkt kan houden, als de Britten niet tegelijk instemmen met het vrij verkeer van personen binnen de Unie.

-15%
Sinds het brexit-referendum op 23 juni verloor het Brits pond tegenover dollar en euro meer dan 15 procent

Valutahandelaars reageerden deze week meteen op de toespraak van May door het pond fors lager te duwen. Dat is logisch: een Verenigd Koninkrijk zonder onbeperkte toegang tot de Europese interne markt is minder aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders. Onder meer Carlos Ghosn, CEO van autobouwer Renault Nissan, dreigde er al mee de fabriek in het Noord-Engelse Sunderland te sluiten.

En dus kunnen die Britten de investeerders alleen houden - en het tekort op de lopende rekening blijven financieren - door zichzelf 'af te prijzen', via een koersval van sterling dus. Sinds de Britten op 23 juni nipt voor een vertrek uit de Europese Unie stemden, verloor het pond tegenover de Amerikaanse dollar en de euro meer dan 15 procent.

Eén pond is nu nog slechts 1,2275 dollar waard. Dat is nog eens bijna drie procent minder dan donderdagavond en een diepterecord sinds mei 1985. De euro stak vrijdagmiddag voor het eerst sinds 2011 de neus boven 90 pence. Dat is goed nieuws voor Europese vakantiegangers in Londen, maar bijzonder slecht nieuws voor Europese bedrijven die een belangrijk deel van hun omzet in het Verenigd Koninkrijk boeken. 

Ironisch genoeg is het tuimelend pond op korte termijn goed nieuws voor het Britse bedrijfsleven. Vooral dan voor de multinationals in de Britse sterindex, de FT-100 . Dat lijkt vreemd, maar is eigenlijk zeer logisch: de beurskoers van een bedrijf is niet meer dan de verdisconteerde huidige waarde van de toekomstige kasstromen. Die kasstromen in dollars, euro's ... zijn omgerekend naar een tuimelend pond plots een stuk meer waard. Vandaar de sterke stijging van de FT-100 sinds het brexit-referendum van eind juni.

Het pond kreeg deze nacht zelfs een extra harde klap, al was die van korte duur. Op een bepaald moment verloor het pond 6,1 procent van zijn waarde in amper twee minuten tijd.

©Bloomberg

Daarna herstelde het pond gedeeltelijk, maar de val doet bij velen de wenkbrauwen fronsen.

Een mogelijke verklaring is een 'fat finger', een order dat per ongeluk verkeerd werd ingegeven. Anderen wijzen richting trading algoritmes, die eens het pond een bepaalde technische drempel over- of onderschrijdt in overdrive komen en bewegingen alleen maar versterken.

Bovendien gebeurde de crash in wat een handelaar de ‘twilight zone’ noemt, tijdens de vroege handelsuren in Azië wanneer de handel typisch heel mager is en beweging dus ook uitvergroot worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect