Britse economie zet doemdenkers een neus

De beslissing om de Europese Unie te verlaten heeft de Britse economie voorlopig nog niet uit koers geslagen. ©Photo News

Ondanks het brexitreferendum lieten de Britten in 2016 met een groei van 2 procent de VS, de eurozone en Japan vlot achter zich.

Spijts de vele doemscenario's die de ronde deden toen de Britten op 23 juni bij referendum verrassend stemden om de Europese Unie te verlaten, heeft de onzekerheid over die brexit de Britse groeimotor nauwelijks aangetast. 

In het laatste kwartaal van 2016 zette de Britse economie met 0,6 procent groei onverminderd een vrij stevige prestatie neer, leert de eerste raming van de Britse dienst voor de Statistiek (ONS). De groei is niet alleen iets beter dan verwacht, maar ook exact dezelfde als in het tweede en derde kwartaal. Vlak vóór en vlak na het referendum.

De belangrijkste reden voor de onverminderd sterke prestatie is de Britse consument, die onverstoord blijft shoppen. 'Consumentgerichte sectoren zoals retail en reizen leverden een stevige bijdrage', stipt het ONS aan. 

Over heel 2016 legde het Verenigd Koninkrijk een groei van 2 procent voor. Daarmee laat het land alle andere belangrijke ontwikkelde economieën achter zich: de Verenigde Staten bleven volgens een raming van zakenbank de JPMorgan op 1,6 procent steken, de eurozone op 1,7 procent en Japan op 1,1 procent. 

Winderig in Spanje

De Bank of England - die in augustus alles uit de kast haalde om een gevreesde zware recessie te counteren - sloeg bij monde van haar hoofdeconoom Andrew Haldane al mea culpa over de veel te sombere brexitprognoses (zie video).

Haldane maakte zelfs de vergelijking met de weerman die aan de vooravond van een orkaan in 1987 in grote delen van Zuid-Engeland ongeruste kijkers verzekerde dat er geen storm op komst was, maar dat het 'in Spanje wel een beetje winderig kon zijn'. 

Bank of England: 'We zaten even fout als weersvoorspellers'

Toch wordt 2017 mogelijk minder sterk. De koersval van het Britse pond na het referendum geeft de Britse exporteurs weliswaar een boost, maar leidt ook tot een inflatieopstoot omdat de kostprijs van ingevoerde goederen stijgt. 'Die stijgende levensduurte zal de gezinsbudgetten afromen en een rem op de consumptie zetten. Daarom zien we de groei dit jaar vertragen', stelt ING-econoom James Knightley. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud