Brussel: Jensen scoort met allerlaatste kwartaalbericht

©BELGA

Jensen gunde beleggers dinsdagavond hun allerlaatste kwartaalupdate. Maar de laatste leverde wel goed nieuws op.

De Bel20 deelde in de verkoopgolf die over de Europese beurzen rol, in reactie op de krimp van de Duitse economie. De beursbarometer ging 0,3 procent lager tot 3.539 punten. 

KBC   ging 0,5 procent of 0,3 euro lager naar 61,12 euro. En daarmee scoorde het aandeel eigenlijk vrij goed, want woensdag ging er bij bank- en verzekeringsgroep het interimdividend van 1 euro bruto van de koers af. 

De grootste daler in de Bel20 was echter Ageas  , dat 2,7 procent inleverde tot 44,06 euro. De kwartaalresultaten en vooral de Indiase deal kunnen lang niet iedereen overtuigen. Beurshuizen Kempen & Co en Credit Suisse handhaven alvast hun verkoopadvies voor de verzekeraar met koersdoel 42 euro. 

KBC Securities blijft bij het 'houden'-advies, maar analist Jason Kalamboussis stelt toch vragen bij het prijskaartje van de overname in India. Hij erkent dat de deal an sich steek houdt, gelet op de strategie om zowel de activiteiten in Azië als in schadeverzekeringen uit te breiden.

Maar: 'Een deal in India was al lang nodig, maar de nettowinst van 10 miljoen euro lijkt mager vergeleken met de waardering van 465 miljoen euro. Ageas betaalt dus circa 40 keer de winst.' De analist verwijst naar de recente deal van het Zwitserse Zurich in Indonesië, die tegen 22 keer de winst een stuk schappelijker oogt. 

Nobody likes us and we don't care. Ook woensdag was Colruyt   net als de hele maand oktober weer een sterkhouder temidden alle zaagtandbewegingen op de beurs. Met een klim van 1,2 procent naar 55,50 naderde de supermarktketen weer een recordkoers van vrijdagochtend (55,78 euro), ook al hanteren analisten bijna unisono een verkoopadvies wegens 'te duur'. 

Na de kwartaalupdate van dinsdag trok Jensen-Group   een spurtje van 7,3 procent naar 35,50 euro. De fabrikant van industriële wasserijsystemen wist de omzetdaling in het derde kwartaal jaar op jaar te beperken naar 1 procent, tot 77,4 miljoen euro. Dit ondanks de impact van de orkaan Michael op de fabriek in Florida, die 19 dagen plat lag. 

'We verhogen onze omzetverwachtingen voor geheel 2018 van 326 naar 334 miljoen euro', merkt KBC Securities-analist Guy Sips op. Hij handhaaft zijn koopadvies, maar verhoogt het koersdoel van 40 naar 42,5 euro en voegt Jensen bij het favorietenlijstje van het beurshuis. Sips wijst op de langetermijntrends die Jensen in de kaart spelen:

  1. Meer grote wasopdrachten door de vergrijzing van de bevolking en het groeiende toerisme
  2. De nood aan automatisering door een toenemend gebrek aan personeel en oplopende personeelskosten
  3. Opkomst van cleantech door de schaarste van water en dure energie

Merk op dat Jensen vanaf volgend jaar geen kwartaalupdates meer zal sturen en bijgevolg in schoonheid met die kwartaalupdates wist af te ronden. 

©rv

Intervest Offices & Warehouses   klopt voor het eerst sinds de beursgang in 1999 bij de belegger aan. De vastgoedgroep hoopt via een publieke kapitaalronde net geen 100 miljoen euro op te halen. Vanaf morgen tot 26 november kunnen aandeelhouders per 7 bestaande aandelen intekenen op 2 nieuwe, tegen de gunstprijs van 18,50 euro per aandeel. Dat is een korting van 15 procent op de beurskoers gisterenavond, minus de al verworven coupon over het boekjaar. 

Een complete verrassing is het niet: CEO Jean-Pierre Sols had deze zomer al aangegeven dat een kapitaalverhoging waarschijnlijk was en had sindsdien met twee grote deals in Nederland het geld nog extra laten rollen

Evenmin een verrassing was dit: Mithra   heeft de de derde klinische Amerikaanse testfase met de anticonceptiepil Estelle afgerond. Deze zomer bleek al uit de laatste patiëntenproeven dat het middel potentieel heeft. De Waalse farmagroep bevestigt dat de cruciale resultaten van de tests in het eerste kwartaal van 2019 mogen verwacht worden. 

Na een hoge vlucht in de eerste jaarhelft beleefde het aandeel de jongste maanden een stevige terugval. De bevestiging dat er begin volgend jaar groot nieuws komt helpt het aandeel naar een herstel van 5 procent naar 24,25 euro. 

De grootste stijger van de dag was de sterkste daler van de afgelopen weken en maanden. Dat Nyrstar (+15,8%, 0,69 euro) sinds kort een centjesaandeel met een waarde van minder dan 1 euro is, maakt het aandeel een interessante speelbal voor speculanten. Het bedrijf communiceerde al een paar dagen niet, terwijl de koers aan een rotvaart naar beneden donderde. De zorgen over de houdbaarheid van de schulden werden nog niet beantwoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud