Brussel: Solvac, de rustige vastheid in de crisis

Solvac beleeft een (iets) minder beroerd beursjaar dan Solvay. De reden? Het is zowat het enige Belgische aandeel dat je niét met één muisklik kunt verkopen.

De beurzen zetten hun jojobeweging voort. Beleggers hebben met een remonte van 40 procent sinds het dieptepunt in maart een stevig voorschot genomen op een veerkrachtig economisch herstel in de tweede jaarhelft, maar dan moet de pandemie onder controle blijven om de heropening van de economische activiteit op koers te houden. Daarom dat beleggers woensdag tobden over de opflakkering van het coronavirus in delen van de Verenigde Staten, wat een verkoopgolf ontlokte. 

Donderdag ebde de onrust echter weer weg, zij het in een nog altijd volatiele handel. Uit de notulen van de vorige bijeenkomst van Europese centraal bankiers blijkt duidelijk dat Frankfurt denkt een elegante manier gevonden te hebben om het conflict met de Duitse opperrechters in Karlsruhe te ontmijnen, door betere het beleid te 'kaderen'. Dat was een boodschap die beleggers wilden horen, na de eerdere vrees dat 'Karlsruhe' de ECB zou inperken in de rol als crisisbestrijder. In Brussel herstelde de Bel20   onder aanvoering van de banken 1,7 procent naar 3.357 punten. 

Herstel was er ook bij Solvay , dat 1,4 procent opveerde tot 70,58 euro. De chemiegroep liet woensdag in een korte update weten 1,5 miljard euro af te boeken, vooral op de dure miljardenovername van het Amerikaanse Cytec in 2015. Bovendien meldde CEO Ilham Kadri dat de groepsomzet in april en mei met 20 procent terugliep, door de crisis bij belangrijke afnemers in de luchtvaart-, auto- en oliesectoren. 

Na die update knippen analisten hun winstprognoses - die al niet florissant waren - voor Solvay. Credit Suisse rekent nu op een 17 procent lagere bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), analist Chris Counihan verlaagt het koersdoel van 78 naar 76 euro. 

Counihan blijft bij zijn 'houden'-advies. 'Het is lang wachten op de verbetering van de eindmarkten die nodig is om de vrije kasstroom duurzaam op te krikken', luidt het. Hij wijst op drie kopwinden voor de cashgeneratie die Kadri wil aanwakkeren:

  • Kostenbesparingen zijn onvoldoende om de tegenzittende economie te compenseren
  • De cash-uitstroom voor pensioen-, milieu- en herstructureringslasten
  • In deze fase van de cyclus zijn potentiële verkopen van afdelingen weinig realistisch en dus zal er ten vroegste op middellange termijn potentiële interessante deals te sluiten zijn

Ook Deutsche Bank blijft bij een lauw 'houden'-advies, ook al noteert Solvay een derde onder het peil van Nieuwjaar. 'We hadden gehoopt op beterschap in juni, maar die laat dus op zich wachten', merkt analiste Virginie Boucher-Ferté op. 'Dat illustreert nog eens de vertraging die er zit tussen de verkooptrends op de belangrijkste eindmarkten en de eigen verkooptrends van Solvay.' 

-9%
De solden zijn voorbij
Solvac noteert tegen een bescheiden korting van 8 procent, bij 'collega' Tubize is dat bijna 50 procent

Solvac  heeft als enig actief een belang van 30,7 procent in Solvay. Er zijn 32,5 miljoen aandelen Solvay in portefeuille, terwijl er 21,375 miljoen aandelen Solvac zijn. Elke Solvac vertegenwoordigt dus 1,52 'onderliggende' aandelen Solvay.

Dus is de intrinsieke waarde vlot te becijferen: de Solvay-koers maal 1,52 minus de nettoschulden van 7 euro per aandeel. Op dit ogenblik dus goed 100 euro, terwijl het aandeel aan 91 euro noteert. Een korting van 9 procent dus. Zeer bescheiden vergeleken met dat andere familiale controlevehikel, de monoholding Tubize boven UCB. Bij die monoholding piekte de korting onlangs op 50 procent

KBC Securities merkt op dat de korting in volle beurscrisis in maart zelfs even tot nul herleid is. Dat is logisch: Solvac is minder vlot verhandelbaar dan Solvay, aangezien alle aandelen op naam in het register staan. Wie wil verkopen moet zich dus eerst uit dat register laten schrijven. Een omslachtige procedure, wat als voordeel heeft dat het aandeel zich in volle crisis niet leent tot paniekverkopen of speculatieve koorts tout court. KBC-analist Michiel Declercq verlaagt wel het koersdoel voor Solvac van 123 naar 110 euro, in reactie op het lagere koersdoel dat het beurshuis op Solvay plakt. 

Montea   brokkelde 1 procent af naar 87,90 euro. De specialist in logistiek vastgoed kondigt plannen aan om in Duitsland neer te strijken. 'Een logische zet, gelet op de expansie van de voorbije jaren', oordeelt Degroof Petercam. Analiste Amal Aboulkhouatem blijft bij haar 'houden'-advies en koersdoel van 87 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud