Brussel: batteries not included

©BELGA

Beleggers struikelden over één korte passage in het persbericht van Umicore. En zien het glas bij AB InBev plots halfleeg.

De Bel20 verloor vrijdag 2 procent , wat dubbel zo slecht was als het Europees gemiddelde. Dat was aan twee aandelen te wijten. Vooreerst AB InBev waar beleggers één dag na de resultaten - het glas plots halfleeg zagen (miljardenafschrijving) in plaats van halfvol donderdag (aantrekkende bierverkoop in juni).

Daarnaast ook Umicore , dat een tik van 8,5 procent kreeg en net onder 40 euro afsloot. Nochtans lag het halfjaarrapport van de materialengroep in lijn met de positieve winstwaarschuwing van juni. De bedrijfswinst hield verrassend goed stand, met dank aan de boomende recyclagetak in Hoboken.

Het probleem is echter de samenstelling van de winst, niet de winst an sich. Het is vooral één passage in het persbericht waar beleggers na de recente remonte over struikelen, merkt ING-analist Stijn Demeester op.

De cruciale passage in het rapport van Umicore.

En wel die waar de materialengroep waarschuwt dat de batterijmaterialenafdeling E&ST de zwakke handelsomgeving in de tweede jaarhelft nog zal zien verergeren, waardoor de winstbijdrage in de tweede helft (nog) lager zal liggen dan in de eerste. E&ST zag de winstbijdrage in de eerste jaarhelft al bijna halveren.

Beleggers vinden nu eenmaal die 'hippe' batterijmaterialenafdeling een hogere waardering waard dan de boomende recyclagetak, waardoor die tegenvaller zwaarder doorweegt. 

Demeester onthoudt uit de telefonische analistenconferentie met het Umicore-management vooral de opvallend sombere toon van CEO Marc Grynberg over elektrische auto's. Het contrast met het beleggersenthousiasme over Tesla is alleszins groot. 

'Het contrasteert met positieve geluiden bij twee belangrijke afnemers van kathodematerialen, LG Chem en Samsung SDI', zegt de analist. 'Grynberg zegt dat klanten niet naar autodealers hollen, merkt een serieuze voorraadopbouw en nog altijd een klantenvoorkeur voor hybride auto's ten opzichte van volledig elektrische wagens. En die hybride auto's bevatten minder kathodes.' 

Het beurshuis UBS herhaalt zijn verkoopadvies en koersdoel van 35 euro. Analist Geoff Haire merkt net als zijn ING-collega op dat de outlook voor de batterijmaterialen verslechtert. 'Het management zegt dat de bedrijfswinst door voorraadafbouw onder de 54 miljoen uit de eerste jaarhelft zal liggen. Contrasteer dat met de analistenconsensus, die tot nog toe op een sequentieel winstherstel van 25 procent rekende.'

Grote onzekerheid

Bij Bekaert en Proximus elk op hun manier hetzelfde verhaal: een omzet die geraakt wordt door de pandemie, maar een management dat met stevige kostenbesparingen de impact op de bedrijfswinst beter dan verhoopt weet te counteren.

De staaltechnologiegroep vertaalt de meevaller niet echt in een enthousiaste reactie, integendeel. Het aandeel verloor 1 procent tot 16,51 euro. Degroof Petercam blijft bij het lauw 'houden'-advies. 'De ondernemingswaarde van Bekaert noteert tegen 10 keer de bedrijfswinst', becijfert analist Frank Claassen. 'Dat is goedkoop, maar weerspiegelt ook de zeer kapitaalintensieve en concurrentiële sector plus de grote onzekerheid over een winstherstel.'

Voor het aandeel van de telecomoperator - dat de rally deze lente volledig gemist heeft - was er een relatief zuinige plusje van 1,2 procent tot 17,51 euro.

Argenx staat voor de tweede dag op rij onder druk, na de scherpe rally tot nog toe dit jaar. De Gentse biotechnologiegroep kondigde donderdag aan dat Covid-19 zich vertaalt in vertraging voor een aantal lopende onderzoeken.

Het beurshuis Kepler verlaagt het advies voor Argenx van 'kopen' naar 'houden'. 'Sinds we met de opvolging gestart zijn in juni 2019 is het aandeel 90 procent gestegen', luidt het. 'We geloven nog altijd dat Argenx het meest beloftevolle onderzoeksplatform in de Europese biotech heeft, maar op korte termijn is er toch meer riscio door de stevige waardering en de onzekerheid over cusatuzumab.' Dat is een kandidaat-middel voor de behandeling van acute leukemie, maar de klinische tests zijn door partner Janssen Pharma on hold gezet.

Argenx zakt 3,5 procent naar 195,40 euro.

Een stevige tegenvaller was er donderdagavond bij GBL : de holding van de familie Frère kondigt aan dat het dividend met ruim een vijfde verlaagd wordt, nu ze zelf minder dividend uit de verschillende participaties ontvangt.

GBL beleeft sowieso een moeilijk beursjaar, onder meer omdat sterparticipatie Adidas door de pandemie buiten adem is geraakt. Het aandeel verloor sinds Nieuwjaar 20 procent. Bij de grote holdings op de Brusselse beurs doet alleen AvH het sinds kort nog iets belabberder, door de problemen bij baggerdochter DEME

Het makke beursjaar duurt voort voor GBL met een koers die 1,8 procent afbrokkelde naar 73,72 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud