China keldert Europese beurzen

©AFP

De vrees voor een sterke afkoeling van de Chinese economie joeg de Europese beurzen voor de tweede dag op rij lager. De verliezen liepen op tot meer dan 3 procent. Handelaren hadden het over 'lichte paniek'.

Na de verrassende beleidswijziging van de Chinese centrale bank dinsdag, blijft de yuan afglijden. Peking geeft het signaal voorlopig niet te fors de marktwerking bij te sturen, zolang die markt de yuan gestaag lager duwt. Zo'n goedkopere munt moet de Chinese economie stimuleren door de uitvoer goedkoper te maken. Wel kwam de Chinese centrale bank woensdag in de late handel tussen om een vloer onder de yuan te leggen, zo meldde The Wall Street Journal. 

Beleggers zien in de drastische waardevermindering van de yuan een signaal dat de Chinese economie meer vertraagt dan de officiële statistieken doen vermoeden. Het gevolg is dat er voor de tweede dag op rij een verkoopgolf over de markten rode. In Azië sloten de beurzen van Taiwan, Hongkong, Zuid-Korea en Tokio  1,5 à 2 procent in het rood.

In Europa incaseerden de aandelenmarkten nog een grotere klap dan dinsdag, de Euro Stoxx50 zakte 3,2 procent. De Bel20   liet 3 procent liggen, de zwaarste tik sinds oktober vorig jaar. De Belgische aandelenindex noteert wel nog steeds met een winst van 10,7 procent dit jaarIn de beursbarometer kreeg Delta Lloyd  , dat na dramatische resultaten op zoek moet naar een nieuwe kapitaalronde, voor de tweede dag op rij klappen en sloot 8,2 procent lager.

Vergeet niet dat Chinese bedrijven 665 miljard dollar dollarschulden torsen
Andrew Garthwaite
Credit Suisse

De verkoopgolf velde ook recent fors gestegen aandelen als IBA (-5,2%), Picanol (-4,35%) en Deceuninck (-4,6%), ook al is er geen negatief nieuws over de betrokken bedrijven.

'Je mag gerust stellen dat er sprake is van lichte paniek', zegt een handelaar. 'Veel beleggers besluiten daarom om opgebouwde winsten veilig te stellen. In een vakantiemaand zijn er bovendien minder kopers, zodat de koersdalingen bij veel kleinere en middelgrote aandelen meer uitgesproken zijn.

De Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - verliest een stuk meer dan 3 procent. De zwaarste klappen zijn voor bedrijven die een belangrijk deel van hun omzet in China realiseren, zoals de Duitse autoconstructeur BMW  en de Franse luxegroep LVMH .

De dollar steeg woensdag naar 6,43 yuan, de hoogste koers sinds 2011. De yuandaling zet ook andere Aziatische munten onder druk. Handelaars gaan ervan uit dat andere Aziatische landen niet lijdzaam zullen toezien en op hun beurt maatregelen zullen nemen om hun munt te verzwakken, om de concurrentiepositie van hun bedrijven op de cruciale Chinese exportmarkt te vrijwaren.

De Zuid-Koreaanse won noteert net als de yuan tegenover de Amerikaanse dollar op het laagste peil sinds 2011. De Indonesische roepia tuimelt zelfs naar13.830 per dollar, een koers die laatst tijdens de Aziatische schuldencrisis van 1998 op de bordjes stond.

De verliezen van de Amerikaanse beursindexen zijn niet zo erg als in Europa, maar zijn toch al groter dan dinsdag. De Dow Jones zakte omstreeks de beurssluiting in Europa een kleine 1,4 procent tot 17.154 punten.

Toch denkt de bank Credit Suisse dat Peking uit eigenbelang een te grote devaluatie tegenover de Amerikaanse dollar zal vermijden. Peking zelf kwam woensdagmiddag al tussen om de daling met interventies te temperen.

'Ze hebben de middelen om in te grijpen, met deviezenreserves ten belope van 35 procent van hun bruto binnenlands product. En vergeet niet dat Chinese bedrijven 665 miljard dollar dollarschulden torsen', stelt strateeg Andrew Garthwaite. Die wordt duurder als de dollar stijgt.

Zeepbellen

De hamvraag is of Peking er met een goedkopere munt in zal slagen een harde landing van de economie te vermijden. Garthwaite twijfelt: 'China zweet een drievoudige zeepbel uit: krediet, vastgoed en investeringen. 'Hij houdt vooral de vastgoedprijzen in de gaten, als cruciale factor: 'Woningen vormen de helft van het gezinsvermogen, 20 procent van de economie en 56 procent van het onderpand in de banksector.'

©Mediafin

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud