weekboek

De Weense halfbroer van de Bel20

Redacteur Beleggen

Wenen en Brussel. Twee beurzen met een schrijnend gebrek aan multinationals die al een kwart eeuw lang haasje-over spelen.

België en Oostenrijk. Ze vertonen soms opvallend veel gelijkenissen. Beide hebben niet echt een wervend buitenlands imago. De ene gaat door het leven als een kunstmatig bufferstaatje, de andere als tot rompstaatje gedegradeerde dubbelmonarchie.

Beide voerden vorig jaar een taxshift door. Beide kampen met een politiek systeem waar consensus tot in het absurde doorgedreven is en alle postjes via de betere achterkamerdeals verdeeld worden, in Oostenrijk heet dat Proporz.

Beide zijn als klein land groot in brokkenbankiers. Onze zombiebank, Dexia (0,04 euro, +2,5%), krijgen we helaas met geen stokken van de beurs weg. Meer nog: de restbank gaat per 1.000 oude aandelen 1 nieuw uitgeven. Aan de waardering van het aandeel verandert dat geen knijt: die blijft naar boven afgerond nul. Maar helaas zal de beurskoers door de reverse split een respectabel imago krijgen die het aandeel niet verdient.

De klim van AB InBev leverde de Bel20 sinds begin 2014 250 extra punten op.

Banken domineerden ook lang de kleine lokale beurzen van Brussel en Wenen. Beurzen die al decennia kampen met een schaarste aan lokale sterren. In Brussel kijken we wat afgunstig naar de vele multinationals die Amsterdam rijk is, net zoals Wenen wat graag een paar van de vele multinationals zou hebben die de beurs van Zürich ver boven het gewicht van de lokale economie doen boksen.

Brussel en Wenen waren ook erg traag in het besef dat een vlot verhandelbare korf steraandelen nuttig kan zijn om de lokale beurs op de kaart te zetten. Vandaar nog een parallel: de Weense beursbarometer ATX is net als ‘onze’ Bel20 krek een kwarteeuw oud. Beide kregen op 1 januari 1991 de startwaarde 1.000 punten.

Beide tellen nu onder de zwaargewichten een grootbank met stevige voet aan de grond in Centraal-Europa (KBC en Erste Bank), een voor Londense analisten moeilijk te catalogeren engineeringgroep (Bekaert en Andritz), een voormalige telecommonopolist (Proximus en Telekom Austria) en vrij goed op elkaar lijkende postbodes (Bpost en Oesterreichische Post).

©Mediafin

Sinds 1991 is het fascinerend het respectieve verloop van de halfbroers te volgen. Zo hield Wenen een lange winterslaap terwijl Brussel in de jaren 90 meesurfte met de vaart der volkeren: eind 1999 was de Bel20 bijna verviervoudigd, terwijl de ATX nog altijd lusteloos rond het startpeil dobberde.

Toegangsticket

Eigenlijk is de ATX op een kwarteeuw één keer echt wakker geschoten. Dat was rond het midden van de jaren 2000. Dan ontdekte de Londense City het slaperige Wenen als hét toegangsticket tot een met tien leden uitgebreide Europese Unie. Weense ‘uitbreidingsspeeltjes’ als Erste, Raiffeisen, Flughafen Wien en Wienerberger zagen hun koers plots vermenigvuldigen. Op 25 augustus 2005 stak de ATX voor de eerste keer de Bel20 voorbij.

Die ‘sorpasso’ is tien jaar later lang vervlogen: de ATX dobbert rond 2.100 punten, de Bel20 rond 3.400. Sinds Charles Dow en Edward Jones op 12 mei 1896 twaalf aandelenkoersen optelden om ‘de markt’ samen te vatten, staat of valt elke beursbarometer met zijn componenten.

Wie nog zin heeft om in banken te beleggen heeft donderdag de persconferentie van de Deutsche Bank-CEO gemist.

En de Bel20 heeft iets wat de ATX niet heeft. Bier. Hectoliters bier. De onwaarschijnlijke beursklim van AB InBev, ’s werelds grootste brouwer, was alleen al sinds begin 2014 goed voor 250 extra Bel20-punten.

AB InBev moet als Brussels zwaargewicht maar één iemand naast zich dulden: KBC. Beide wegen zo’n 12 procent door. In de ATX is er maar één zwaargewicht: Erste Bank, goed voor een vijfde van de Weense marsrichting. Die lokale reus beleeft net als zijn Belgische medepionier in Centraal-Europa, KBC (52,79 euro, -0,5%), een beroerde start van het jaar.

Nomura kwam deze week met een weinig begeesterend rapport over KBC. Het Japanse beurshuis is vooral somber over de fondsentak van de bankreus. Dat ‘fondsenfabriekje’ compenseerde de jongste jaren met een forse groei van de commissie-inkomsten ruimschoots de steeds krappere rentemarge in het ‘klassieke’ consumentenbankieren. Nomura vreest dat die winstmotor sputtert. De groei was vooral te danken aan ‘CPPI’-producten, gemengde fondsen met een soort automatische bodembeschermer.

Huilen met Cryan

Het is nattevingerwerk, maar Nomura raamt dat de CPPI-producten met stevige toetredings- en beheersvergoedingen in de eerste helft van 2015 goed was voor 42 procent van de totale commissie-inkomsten.

John Cryan, CEO van Deutsche Bank ©REUTERS

Probleem is dat veel fondsen in de zomer op de vervaldag gekomen zijn en klanten gezien het sombere beursklimaat de cash niet geherinvesteerd hebben. Met andere woorden: de beresterke eerste helft van 2015 is niet voor herhaling vatbaar.

Toch lag niet het sombere rapport aan de basis van de koersdaling van KBC. De hele sector heeft het door de lage rentestand én kwakkelende beurzen moeilijk. Het monsterverlies dat Deutsche Bank opbiechtte hielp ook niet. De persconferentie die Deutsche Bank-CEO John Cryan donderdag gaf, was één en al ‘bonjour, tristesse’. Een bloemlezing, met dank aan de Financial Times:

Over zijn visie:

‘Het is moeilijk op te staan, te lachen en een grote visie te geven. We zijn een bank. Met veel toezichthouders die weinig marge laten’.

Over zijn jobbevrediging:

‘Soms kom ik thuis en zeg ik tegen mijn vrouw: ‘Ik wou dat mensen denken dat ik talent heb om een bedrijf te runnen, in plaats van het louter op te kuisen.’’

Over banken:

‘Wat zou ik graag de CEO van Wells Fargo (een universeel bewonderde Amerikaanse grootbank, red.) zijn. Dan zou ik 400 basispunten verdienen op consumentenkredieten en een makkelijk leven hebben. Helaas zijn er veel van mijn dromen die nooit zullen uitkomen’.

Bref: wie nog goesting heeft om in banken te beleggen heeft afgelopen donderdag de persconferentie van Deutsche Bank gemist.

©Mediafin

Kurt Vansteeland is coördinator MarktenLive bij De Tijd. Hij twittert via @KurtVansteeland.


Lees verder

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud