Advertentie

De sekspionier die nu te maagdelijk is

Masaaki Shirakawa, gouverneur van de Japanse centrale bank (foto: Reuters) ©REUTERS

Centraal bankiers hebben zonder twijfel nooit seks, ze bedrijven lichamelijke interactie. Een centraal bankier waarschuwt nooit voor een crash, hij mompelt over turbulenties op de markten. En een centraal bankier drukt nooit geld, hij voert een kwantitatieve versoepeling door.

Ben Bernanke bij de Amerikaanse Fed en Mario Draghi bij de Europese Centrale Bank doen volop aan centraalbankiersseks, ze drukken geld om hun economie te stimuleren. Alleen doen Amerikanen dat als libertijnen, met zichtbaar genoegen. En laat Bernanke geen gelegenheid liggen om te zeggen hoe goed hij is in bed en hoe heilzaam de orgie is voor alle betrokkenen.

De Europeanen zijn als de pastoor die op zondag een donderpreek geeft over de zonde en dan naar de pastorie trekt om met de dienstmeid te rampetampen.

Maar beide hebben de handleiding seks voor centraal bankiers niet geschreven. De pionier is de Nippon Ginko. De Japanse centrale bank pionierde op 19 maart 2001 met kwantitatieve versoepeling. In essentie drukte de bank geld om banken met cash te overspoelen, in de hoop dat een deeltje van dat manna tot de reële economie doorsijpelt.

Maar al elf jaar moet Tokio vaststellen dat gezinnen maar druppels ontvangen. Het gros blijft in de loodgieterij van de markten klotsen en pompt daar zeepbellen op.

Daarom is de huidige Japanse centraal bankier, de triest ogende Masaaki Shirakawa, een koele minnaar van zoemende geldpersen. Tot frustratie van politiek Tokio, dat Shirakawa op een jaar 29 keer naar het parlement sommeerde.

Bij elk rondje spitsroeden bleef de gouverneur rustig uitleggen dat de bank nu al niet bepaald maagd is. Ze drukte met de jongste rondjes geldcreatie 91.000 miljard yen. Dat is 810 miljard euro, een som waarmee je Nederland én Vlaanderen kan opkopen. Zonder effect: de Japanse economie zit voor de vijfde keer in 15 jaar in een recessie.

Maar ‘als iets niet werkt, blijf vooral hetzelfde proberen’ moet een Japans spreekwoord zijn. En als het van de nieuwe premier Shinzo Abe afhangt, zal Shirakawa vanaf april niet langer de centrale bank voorzitten.

Abe wil een meer op seks beluste centraal bankier. Die naast Japans ook nog eens Amerikaans staatspapier ‘en vrac’ inslaat om de dollar op te krikken. Bernanke stofzuigt al een paar jaar Amerikaanse schuldbewijzen op. Als de Japanse centrale bank óók Treasuries begint te kopen wordt het helemaal een orgie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud