Deceuninck op jaar tijd 40 procent afgeprijsd

Een Turkse Deceuninck-fabriek ©BELGA

Ondanks een sussende boodschap van de CEO, vrezen beleggers dat de huidige crisis in het land de cruciale Turkse winstmotor van Deceuninck zal doen sputteren.

Het aandeel Deceuninck  zakt maandag opnieuw 4 procent naar 2,11 euro en is sinds begin dit jaar al 30 procent zijn waarde kwijt. Sinds begin augustus 2017 beloopt het verlies zelfs 40 procent. 

De fabrikant van pvc-profielen minimaliseerde vorige week bij monde van CEO Francis Van Eeckhout de impact van de Turkse crisis op het orderboekje, maar dat lijkt beleggers niet echt gerust te stellen.

Onlogisch is dat niet: Turkije is cruciaal voor de groeivooruitzichten van de groep. De afdeling 'Turkije & Opkomende Markten' - waarvan Turkije het leeuwendeel voor zich neemt - tekende in 2017 voor 32 procent van de omzet. Bovendien is die afdeling met een winstmarge van dik 14 procent over 2017 ook minstens dubbel zo rendabel als de afdeling West-Europa (6,5%) en Centraal-Europa (4%). 

Vrijdag rapporteert Deceuninck de resultaten over het eerste halfjaar. Zeggen dat de verwachtingen niet hooggespannen zijn, is een understatement. KBC Securities lijstte al begin augustus in een vroege preview de vele tegenzittende omgevingsfactoren op. 

Brazilië

Ten eerste werken voor het bovenste lijntje van de resultaten de valutakoersen zwaar tegen. In de eerste plaats de ook al tijdens de eerste jaarhelft tuimelende Turkse lira, maar ook de - intussen deze zomer wel stevig herstellende - Amerikaanse dollar en de Braziliaanse real.

14%
Turkije, het kroonjuweel van Deceuninck
De afdeling Opkomende Markten - in hoofdzaak Turkije - realiseerde over 2017 een winstmarge van 14 procent, minstens het dubbele van West- en Centraal-Europa

'We verwachten dat de halfjaaromzet slechts 0,7 procent zal toenemen, tot 341 miljoen euro', stelde KBC Securities-analist Wim Hoste. 'Dat is omdat wisselkoersen naar schatting 8,6 procentpunt van de groei zullen afromen en de organische groei van 9,3 procent zo goed als volledig zullen opvreten'.

Informatica

Daar komt de dure pvc-prijs - een belangrijke grondstof voor de groep - bij. Van Eeckhout wees bij de voorstelling van de jaarcijfers op de impact van het dure pvc.

'Sinds begin dit jaar is pvc gemiddeld 4 procent duurder dan een jaar eerder', zegt Hoste. 'Samen met de tegenzittende wisselkoersen en de de kosten voor de uitrol van de nieuwe SAP-informatica voorspellen we dat de ebitda (brutobedrijfswinst, red.) 5 procent zakt naar 31 miljoen euro.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect