Advertentie
opmerkelijk

Dexia-aandeel sluipt richting nul

©Photo News

Het heeft wat voeten in de aarde, maar de restbank nadert op de beurs stilaan haar billijke waarde: nul.

De grootste daler op de Brusselse beurs is donderdag een vaste abonnee in het lijstje floppers: Dexia  . De restbank koerste in de ochtendhandel ruim 5 procent lager naar 3,51 euro, een diepterecord.

Een verrassing mag dat niet zijn: het aandeel is naar boven afgerond waardeloos, iets wat de CEO zelf op de jongste aandeelhoudersvergadering nog benadrukte. De kerntaak van de restbank is namelijk de erfenis van de Dexia-hybris met zo weinig mogelijk verliezen voor de Belgisch en Franse belastingbetaler afwikkelen, voor de aandeelhouder valt er niks meer te rapen (zie inzet onderaan). 

De restbank voerde in maart 2016 een aandelenbundeling door om Dexia - toen een centjesaandeel - minder aantrekkelijk te maken voor speculanten. Daardoor veerde de beurskoers optisch op van 0,03 naar 30 euro. Het plan werkte duidelijk uitstekend: speculanten laten het aandeel sindsdien steeds meer links liggen, terwijl langetermijnbeleggers al langer niks meer te zoeken hadden bij Dexia. Helemaal weg zijn de speculanten nog niet, aangezien het aandeel rond de middag plots spectaculair herstel boekte. 

Maar de vaststelling blijft: sinds de aandelenbundeling is de beurskoers van Dexia nog eens met 88 procent gezakt en tendeert het aandeel dus zachtjesaan richting billijke waard: nul. 

Tussen haakjes: ook al heeft Dexia op de beurs niets meer te zoeken en is de notering voor het management een vervelende extra kost, het aandeel blijkt niet van de beurs weg te knikkeren.

De Belgische en Franse overheden, die sinds de kapitaalinjectie van 2012 99,5 procent controleren, zou dan de minderheidsaandeelhouders moeten 'uitkopen'. Maar hoeveel betaal je voor een waardeloos aandeel? Dat probleem is dus geleidelijk zichzelf aan het oplossen. Het beursgenoteerde deeltje van Dexia is nu nog minder dan 7 miljoen euro 'waard'. 

DEXIA IN EEN NOTENDOP
  • De kerntaak van de restbank is de enorme erfenisportefeuille afwikkelen met zo weinig mogelijk verliezen voor de belastingbetaler
  • Dexia is na een kapitaalverhoging van 5,5 miljard eind 2012 voor 99,6 procent in handen van de Belgische en Franse overheid. De nog steeds beursgenoteerde aandelen zijn zo goed als zeker waardeloos
  • Dexia beschikt over een eigen vermogen van 7,4 miljard, 4,4 procent van de 168,3 miljard grote balans. Bij een resterende kredietportefeuille van 86 miljard hoort ook een aan die kredieten gelinkte derivatenportefeuille die daar een veelvoud van is. 
  • Het regelgevend kernkapitaal beloopt 8,2 miljard, 25 procent van de 'risicogewogen' activa van 32,7 miljard
  • Eigen vermogen en kernkapitaal zijn belangrijke buffers die de komende jaren de onvermijdelijke verliezen bij de afwikkeling van de portefeuille moeten opvangen
  • Franse (25,1 miljard), Italiaanse (22,8 miljard) en Britse (21,3 miljard) activa vormen de belangrijkste brok van de portefeuille, het Belgische deeltje is met 2 miljard of goed 1 procent verwaarloosbaar klein.
  • 91 procent van de portefeuille is voor ratingbureaus 'investment grade', de rest valt onder dat niveau
  • De rente-opbrengsten uit de portefeuille zijn sinds 2014 hoger dan de rentelasten om de kortlopende schulden continu te herfinancieren. Toch verliest de bank operationeel zo'n 1 miljoen euro per dag, omdat tegen de continu krimpende balans structureel hoge kosten voor onder meer regelgeving staan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud