Advertentie

'Dit is een kleine voorschok, niet de Big One'

Na een winterslaap van bijna tien jaar lijken de 'beren', de doemdenkers van de beurs, stilaan te ontwaken. ©EPA

Een Amerikaanse president op ramkoers met China én zijn eigen centraal bankiers: geen wonder dat beleggers verkopen. 'Dit is een kleine voorschok, niet de Big One', luidt de niet geheel gerustellende boodschap.

De beurzen incasseerden woensdag wereldwijd de grootste klap sinds februari, toen beleggers even in een kramp schoten door tekenen dat de inflatie iets te snel dood verklaard bleek. Op Wall Street tuimelde de Dow Jones   meer dan 3 procent, de vol technologiereuzen gepropte Nasdaq  dook 4 procent in het rood. 

De aandelenmarkten in het Verre Oosten doen deze belabberde prestatie dunnetjes over. De belangrijkste Japanse beursbarometer, de Nikkei, gaat bijna 4 procent lager. Een gelijkaardig verlies is er op de Chinese aandelenmarkten, die sinds begin dit jaar al meer dan 20 procent verloren. 

Dit is een kleine voorschok, niet de Big One
Rob Carnell
ING-strateeg

Die beroerde prestatie van de Chinese beurs onderstreept een van de factoren waar beleggers over tobben: de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de twee steunberen van de wereldeconomie.

Tot nog toe deden aandelenbeleggers hun uiterste best die dreigende handelsoorlog straal te negeren, maar dat wordt steeds moeilijker. Steeds meer bedrijven waarschuwen voor de impact van die oorlog op de wereldwijde productieketen: denk aan de winstwaarschuwing van de autobouwer BMW, of de waarschuwende woorden van afscheidnemend Solvay-topman Jean-Pierre Clamadieu. 

Risico-averse beleggers

Daar komen nog andere risicofactoren bij, niet het minst de Amerikaanse renteklim. De rente op Amerikaanse staatsschuld, als vlotst verhandelbare belegging dé referentie voor schuldpapier overal ter wereld, noteert op het hoogste peil sinds 2011 en vormt voor risico-averse beleggers stilaan een waardig alternatief voor aandelen. 

Een belangrijke factor bij de klim is Jerome Powell. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank stuurt onvermoeibaar de boodschap uit dat de sterke binnenlandse economie verdere renteverhogingen noodzakelijk maakt, bovenop de acht renteverhogingen sinds eind 2015. Dit ondanks de crisis die dat rentebeleid in vele opkomende markten veroorzaakt én de kritiek op het beleid van de Amerikaanse president Trump. 

Trump herhaalde woensdagavond zijn kritiek in de marge van een kiescampagne in de staat Pennsylvania. 'De Fed is gek geworden', klonk het. 

De confrontatie tussen de invloedrijkste centraal bankier en invloedrijkste politicus ter wereld komt er op een ogenblik dat beleggers steeds meer beseffen dat na dik 10.000 miljard euro stimulus over de voorbije tien jaar het gratisgeldbeleid voorbij is.

Dat is in de Verenigde Staten al het geval, maar ook in Europa is er een vervaldatum. De Europese Centrale Bank stopt eind dit jaar - met de teller op meer dan 2.500 miljard euro - de bulkinkopen van staatspapier, wat niet van aard is om de etterende Italiaanse crisis te verzachten. 

De beursrally bleef steeds meer beperkt tot Wall Street, in Brussel was de Bel20 al sinds begin 2015 aan het surplacen

De onzekere economische vooruitzichten versterken bij veel strategen het gevoel dat er eind vorig jaar al heerste: dat de beursrally - sinds 22 augustus de langste ooit op Wall Street - op zijn laatste benen loopt

Die beursrally was trouwens vooral een Wall Street-fenomeen en werd vooral geschraagd door een beperkt kransje mastodonten uit de technologiesector, zoals de '1.000 miljard'-bedrijven Amazon en Apple. De Europese beurzen stonden al langer op de pechstrook, met een Brusselse Bel20  die sinds het voorjaar van 2015 aan het surplacen is

Hamvraag is of dit nu het einde van de lange beursrally inluidt. ING-strateeg Rob Carnell denkt van niet. 'Dit is een kleine voorschok, niet de Big One'. Hij wijst erop dat de Amerikaanse obligaties gisteren terrein wonnen, terwijl aandelen gedumpt werd. Een echte verkoopgolf is er pas als beleggers álle activa dumpen. 

Jan Loeys, de Belgische City- en Wall Street-veteraan van JPMorgan, voorspelde bij de vorige verkoopgolf in februari dat die 'Big One' pas vanaf 2019 komt. Maar een iets is duidelijk: op de beurzen is na de lange klim sinds het dieptepunt in 2009 het makkelijke geld verdiend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud