Advertentie
nieuwsanalyse

Dividendknip kan AB InBev boost geven

CEO Carlos Brito van AB InBev (l.), naast Felipe Dutra, het financiële brein van de brouwer. ©Thierry du Bois

Volgens Deutsche Bank kan de biergigant met een minder royaal dividend 4 miljard dollar per jaar uitsparen en de beleggersonrust over de hoge schulden sussen.

25 oktober, klokslag 7 uur. Het is een tijdstip dat de aandeelhouders van AB InBev  na een beroerde zomer het best rood omcirkelen in hun agenda. Steeds meer analisten koppelen aan hun koopadvies voor de brouwer 'wijze raad' aan CEO Carlos Brito: knip in het dividend. 

Morgan Stanley lanceerde vorige week al een oproep om het dividend te halveren. Woensdag oordeelde Deutsche Bank dat de coupon het best van 3,6 naar 2 euro per aandeel zou dalen. Te beginnen met het interim-dividend, zeg maar het klassieke 'voorschot' op het boekjaar.

Daar rekent analist Andrea Pistacchi dat Brito bij de kwartaalcijfers een voorschot van 90 cent aankondigt, tegenover 1,60 euro de voorbije vier jaar. 

Maar zal zo'n knip het aandeel niet helemaal onderuithalen? Integendeel, meent de analist.

Een knip in het dividend zou onderstrepen dat het management werk wil maken van een schuldenafbouw om zo de koers te ondersteunen.
Andrea Pistacchi
Analist Deutsche Bank

'De hoge schulden (meer dan 100 miljard dollar of 4,7 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst, red.) en het trage tempo van de schuldenafbouw hebben de voorbije maanden op de beurskoers gewogen. Een knip in het dividend zou onderstrepen dat het management werk wil maken van die schuldenafbouw en dus de koers ondersteunen'. 

Omgeving veranderd

Pistacchi stipt ook aan dat de omgeving veranderd is. Toen Brito in 2013 en 2014 het dividend in twee trappen naar het huidige peil optrok, waren rendementshongerige beleggers bij een jarenlang nulrentebeleid van 's werelds centraal bankiers wanhopig op zoek naar een beetje rendement.

Die zoektocht is nu minder prangend, aangezien de vlotst verhandelbare belegging ter wereld - Amerikaans schuldpapier - dankzij acht renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank weer aardig rendeert

Er speelt nog een andere factor, stipt het beurshuis aan. 'In 2014 wou het management bij de toenmalige beurskoers (meer dan 100 euro, red.) met een steviger dividend een rendement van 3 à 4 procent bieden, in lijn met de andere reuzen uit de consumptiesector. Bij de huidige sterk afgestrafte beurskoers is het rendement tot meer dan 5 procent opgelopen.'

Een dividend van bruto 2 euro per jaar zou het rendement nog altijd in lijn met de sector houden en AB InBev jaarlijks 4 miljard dollar besparen. Zo zouden Brito & co de schuldenberg tegen 2020 tot 3,5 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) kunnen aftoppen.

Een snellere schuldenreductie zou ook de ratingbureaus sussen. Moody's dreigde onlangs met een ratingknip wegens de hardnekkig hoge schulden, ook al wachten de brouwer door zijn traditioneel uitgekiend schuldenbeheer de komende jaren geen zware aflossingen. 

'ZORGEN ZIJN OVERTROKKEN'

AB InBev heeft er een beroerde zomer op zitten. Zorgen over de impact van de groeimarktcrisis in het algemeen en de hyperinflatie in Argentinië in het bijzonder troffen het aandeel midscheeps

Deutsche Bank vindt die bezorgdheid overtrokken. Neem grondstoffen als aluminium en gerst, die in veel opkomende markten in - dure - dollar betaald worden. 'Die hogere kosten kan de groep vrij vlot doorrekenen', oordeelt analist Andrea Pistacchi. 'AB InBev heeft een brutomarge van 65 procent. Dat wil zeggen dat AB InBev de verkoopprijzen slechts 3,5 procent moet verhogen, om 10 procent duurdere grondstoffen te compenseren.'

Ook een potentiële afboeking door de overschakeling naar een Argentijnse inflatieboekhouding (door de tuimelende peso is de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land waarschijnlijk boven 100 procent gestegen) is geen gigantisch issue.

'Aangezien Argentinië 4 procent van de bedrijfswinst vertegenwoordigt, verwachten we niet dat een afboeking de winst per aandeel over heel 2018 met meer dan een paar procent drukt. In het derde kwartaal kan de impact wel groot zijn.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud