Draghi: 'Rente kan desnoods langer op nul blijven'

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank ©EPA

Terwijl voor de voorzitter van de Europese Centrale Bank de rente gerust langer op nul kan als de groei blijft tegenvallen, wordt zijn potentiële opvolger nerveus over het eeuwige crisisbeleid.

Wie er nog aan twijfelt dat 2019 een boeiend jaar gaat worden voor het legertje 'ECB-watchers', kreeg vandaag op een bankiersconferentie in Frankfurt uitsluitsel.

Huidig voorzitter Mario Draghi, die in oktober 2019 afzwaait, had nog maar net benadrukt dat de centrale bank echt niet gehaast is om zijn extreem soepele beleid terug te draaien of één van zijn potentiële opvolgers, de Duitser Jens Weidmann, beklemtoonde dat het stilaan tijd is voor een 'normaler' beleid. 

2.547
Met 2.500 miljard koop je nog geen inflatie
De Europese Centrale Bank is er nog niet in geslaagd de inflatie tot de beoogde 2 procent te laten stijgen, ook al kocht ze sinds begin 2015 meer dan 2.500 miljard schulden op

Draghi staat voor een dilemma, waarbij zijn reputatie als verbaal acrobaat uitstekend van pas zal komen. Nu ook de Duitse groei abrupt tot stilstand is gekomen, valt de scherpe Euroepse groeivertraging niet meer te ontkennen. 

En dat is een probleem voor de Europese Centrale Bank. Want Draghi belooft al een tijdje dat hij de jarenlange stimulus op de vergadering van 13 december zal laten uitdoven.

Sinds maart 2015 kocht Frankfurt meer dan 2.500 miljard euro overheids- en bedrijfsschulden op, om via extreem lage langetermijnrentes de bedrijfsinvesteringen op te krikken en zo ook de inflatie naar de doelstelling ('minder dan, maar dicht bij 2 procent') te laten evolueren. 

We hebben altijd gezegd dat de rente op het huidige peil blijft zolang de inflatie niet duurzaam in de richting van onze doelstelling aantrekt
Mario Draghi
ECB-voorzitter

Maar: je kunt moeilijk op dezelfde persconferentie erkennen dat de economie vertraagt én de stimulus verminderen. Vandaar dat Draghi in zijn toespraak bleef benadrukken dat de huidige vertraging 'tijdelijk' is, als gevolg van een krimp van de wereldhandel. 'Belangrijker is echter dat de virtuose cirkel waarbij een sterke arbeidsmarkt de lonen en bijgevolg ook de consumptie steunt, dé motor van het Europees herstel', stelt de ECB-voorzitter. 

Toch houdt hij een slag om de arm, mocht - zoals de meeste ECB-watchers verwachten - de centrale bank in december tegelijk de groeiprognoses verlagen én de stimulus toch zoals gepland tot nul herleiden. 'We hebben altijd gezegd dat de rente op het huidige peil blijft zolang de inflatie niet duurzaam in de richting van onze doelstelling aantrekt'. 

Met andere woorden: de rente, die tot frustratie van spaarders al sinds 2012 op nul gebetonneerd staat, kan indien nodig nog wat langer op dat bodempeil blijven. In elkaar scenario blijft de rente tot na de zomer van 2019 op nul, maar dat is dus een minimum. 

Bovendien laat Draghi ook verstaan dat de ECB absoluut niet gehaast is de tot 4.600 miljard euro gezwollen balans snel weer af te toppen, ook nu de inkopen tot nul herleid zijn. De centrale bank is nog een hele tijd van plan ingekochte schulden die op de eindvervaldag komen, te herinvesteren. Zo vermijdt de centrale bank dat ze weer geld uit de economie haalt. 

Terwijl Draghi zich dus uitslooft om te benadrukken dat het crisisbeleid nog lang niet op zijn einde loopt, krijgt Bundesbank-voorzitter en ECB-bestuurder Jens Weidmann het op de heupen van het extreem soepele beleid.

'Inkopen van overheidsschulden zijn een legitiem instrument, maar in de context van de eurozone alleen in uitzonderlijke omstandigheden om een deflatoire spiraal af te wenden. Een terugkeer naar een slankere balans in normale tijden zou de Europese Centrale Bank helpen om weer marge te creëren om latere noodsituaties het hoofd te bieden'. 

Het is niet de taak van monetair beleid om activa veilig te maken. Het is de job van overheden om hun papier weer veilig te maken, door hun schulden te verminderen
Jens Weidmann
Bundesbank-voorzitter

Met die uitspraak toont Weidmann zich bezorgd dat de ECB geen marge heeft om de onvermijdelijke volgende crisis te bestrijden, een gegeven dat economen al een tijdje benadrukken.

Weidmann: 'De balans moet groot genoeg zijn om het beleid krachtig genoeg te maken om prijsstabiliteit te garanderen, maar ook slank genoeg om bij de uitvoering van dat beleid de marktwerking niet te verstoren'.

Voor de Duitser is het ook niet de job van een centrale bank om overheidsobligaties 'veilig' te maken. 'Het is niet de taak van monetair beleid om activa veilig te maken. Het is de job van overheden om hun papier weer veilig te maken, door hun schulden te verminderen. '

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud