Advertentie

Draghi: 'We hebben inflatie nodig. En snel'

©EPA

De euro krijgt klappen en zakt tot onder 1,25 dollar. 'We gaan doen wat we moeten doen om de inflatie zo snel mogelijk aan te wakkeren', zei Mario Draghi tijdens een toespraak in Frankfurt.

Er is geen tijd meer te verliezen. Dat is de boodschap die ECB-voorzitter Mario Draghi vrijdag bracht tijdens een toespraak in thuisbasis Frankfurt. Hij benadrukt dat een lange periode van lage inflatie uiteindelijk zal doordringen in lagere inflatieverwachtingen, waarmee het hek helemaal van de dam zou zijn.

Die verwachtingen zouden dan namelijk doorsijpelen in lagere lonen en lagere investeringen met alle gevolgen vandien voor de economie. Zonder inflatie valt de Europese schuldenberg reëel moeilijk af te toppen. Bij zelfs milde deflatie verdienen spaarders - zoals in Japan al jaren het geval is - ook bij een nulrente een positieve reële return op hun spaarboekje en voelen ze dus geen 'prikkel' om het geld te laten rollen.

Vandaar ook dat Draghi de woorden 'as fast as possible' in de mond neemt. We gaan doen wat we moeten doen om de inflatie en de inflatieverwachtingen zo snel mogelijk aan te wakkeren', zei hij. 'En als blijkt dat de voorgestelde maatregelen onvoldoende zijn, zullen we extra initiatieven bekijken.'

Reactie van de euro op de speech van Draghi. ©.

Mario Draghi heeft zich eerder dit jaar geëngageerd om de balans van de Europese Centrale Bank met 1.000 miljard euro op te pompen. 'Maar indien nodig zullen we de omvang, de snelheid en de samenstelling van de aankopen aanpassen', zegt Draghi nu.

Dat laatste zou er kunnen op wijzen dat ook de massale opkoop van staatsobligaties - zoals de Federal Reserve heeft gedaan - overwogen kan worden. Economen gaan ervan uit dat de ECB volgend jaar die weg zal opgaan.

De facto hoopt Draghi door beleggers en banken 1.000 miljard toe te stoppen, dat een deel van dat geld dan op één of andere manier zijn weg naar de reële economie zal vinden. Alleen is het nu al voor de meeste economen duidelijk dat de centrale bank nooit haar balans met 1.000 miljard kan oppompen als staatspapier 'off limits' blijft.

De woorden van Draghi lichten de euro een voetje, nu de deur weer een stuk wijder openstaat richting massale geldcreatie. De Europese beurzen , daarentegen, zien de stimulus graag komen.

©RV

De integrale tekst van Draghi's toespraak vindt u hier. Een 'woordenwolk' leert duidelijk wat de voornaamste zorg van de ECB-voorzitter is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud